SANT - etusivulle
 

Teräväpiirtokanavat saa näkymään mökilläkin

 
Tavallisella antennilla Yleisradion teräväpiirtokanavat saa näkymään Etelä-Suomessa ja suurten kaupunkien ympäristössä, mutta nykyaikaisella satelliittiantennilla YLE 1 HD ja YLE 2 HD näkyvät häiriöttömästi syrjäisimmässäkin erämaassa.
   
Satellitti- ja antenniliitto SANT ry:n lehdistötiedote 4.7.2016.
 
Suurten televisioiden myynti on kasvanut huimasti tämän vuoden aikana. Viestintäviraston toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan teräväpiirtotelevisio löytyy jo 37 prosentissa antennitalouksista.

(Korjattu 6.7.2016: Alkuperäisessä tekstissä luki, että niistä antennitalouksista, joista teräväpiirtotelevisio jo löytyy, vain 37 prosenttia on suunnannut antenninsa kohti HD-lähetinmastoja. Viestintäviraston selvitys käsitteli kuitenkin ainoastaan vastaanottomien määrää, ei antennien suuntausta.)


Läheskään kaikkia antenneja ei ole kuitenkaan suunnattu vielä kohti HD-lähetinmastoja. Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtajan, järvenpääläisen antenniurakoitsija Martti Kempin mielestä tämä on vähän säälikin, sillä suuri ja laadukas televisio pääsee täysiin oikeuksiinsa vasta teräväpiirto- eli HD-kanavia katsoessa.
 
– Osaltaan tämä johtuu siitä, että Yleisradion teräväpiirtokanavat näkyvät tällä hetkellä vain DNA:n lähetysverkossa, mikä ei kata vielä läheskään koko Suomea. Samalla monet ovat kuitenkin unohtaneet, että satelliittiantennit ovat erinomaisen hyvä ja helppo vaihtoehto teräväpiirtokuvan täysin häiriöttömään vastaanottoon, tuhansia satelliittiantenneja asentanut Kemppi kertoo.
 
Canal Digital vastaa Yleisradion kanavien TV1 HD ja TV2 HD satelliittijakelusta. Palvelusta veloitetaan 14,90 euroa kuukaudessa.
 
– Valitettavasti Canal Digital ei välitä Yle Fem -kanavaa teräpiirtomuodossa satelliittiin. Yleisradio on luvannut lähettää Rion olympialaisista 615 tuntia ohjelmaa, josta TV2 esittää 380 tuntia ja Yle Fem 235 tuntia, Kemppi kertoo.
 
Antenniverkon HD-kanavien näkyvyysalueet on helppo tarkastaa verkosta löytyvistä näkyvyysaluekartoista. DNA:n teräväpiirtolähetysten vastaanotto edellyttää VHF-antennia.
  
– VHF-antennin tunnistaa siitä, että sen poikittaiset elementit ovat noin 50 – 60 cm pitkiä ja niitä on runkoputkessa noin kymmenen kappaletta. Lähetysalueen raja-alueilla kuvan häiriötön vastaanotto saattaa vaatia lisäksi mastovahvistimen käyttöä, Kemppi kertoo.
   
Lisätietoja teräväpiirtokanavien häiriöttömästä vastaanotosta saat Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n jäsenyrityksiltä.
 
   
Lisätietoja ohjelmien satelliittivastaanotosta: www.kemppi.tv/satelliitti
 

Viitatut sivut:

Viestintäviraston tiedote
Canal Digitalin satelliittikanavapaketit
DNA:n HD-kanavien näkyvyyskartta
DNA: Miten otan teräväpiirron käyttöön?
Gigantti: Urheilutapahtumat ovat saaneet suomalaiset televisiokaupoille


 

Tulostusversio

Lehdistökuvia, klikkaa kuvat suuremmiksi:


Martti Kemppi. Klikkaa kuva suuremmaksi

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kempin mukaan satelliitit ovat erinomainen vaihtoehto saada teräväpiirtokuva näkyviin syrjäisemmilläkin seuduilla.

Satelliittiantenni. Klikkaa kuva suuremmaksi
Satelliittiantenni vaatii esteettömän näkymän taivaalle.

Satelliittiantenni vaatii esteettömän näkymän taivaalle. Kuva SANT/Mikko Arvinen

Satelliittiantennin suuntaus onnistuu parhaiten mittalaitteiden avulla. Lataa painokelpoinen kuva