Digitaalinen televisio

Digitaalinen televisio (DVB) on arkipäivää ja perustuu antenniverkkojen kautta tapahtuvaan viestintään. Digitaalisen television seuraava askel on teräväpiirto-tv (HD), joka yleistyy kaiken aikaa.

Digitaalisia televisiopalveluja (DVB=Digital Video Broadcasting) voidaan kiinteistöissä vastaanottaa eri jakelujärjestelmistä:

- Maanpäällisten lähetysten vastaanotto kiinteistön omilla antenneilla ja yhteisantennijärjestelmällä (DVB-T).

- Kaapeli-tv-operaattorin lähettämien tv-lähetysten vastaanotto ja mahdolliset muut palvelut kaapeli-tv-verkkoon liitetyn yhteisantenniverkon kautta (DVB-C).

- Satelliittilähetysten vastaanotto kiinteistön omalla satelliittiantennilla (lautanen) ja yhteisantennijärjestelmällä (DVB-S).

Maanpäällisessä verkossa siirryttiin digiaikaan 31.8.2007. Verkko kattaa lähes koko Suomen (99,9 %). Kaapeli-tv-verkoissa siirryttiin digiaiakaan 1.3.2008. Satelliittien kautta digilähetykset käynnistyivät jo 2000-luvun alkupuolella ja satelliittijakelu on toiminut edelläkävijänä myös HD-palveluissa. HD-palvelujen tarjonta maanpäällisessä verkossa (VHF) käynnistyi 2010-luvun alussa.

Yhteisantenniverkon digi-tv-kelpoisuuden minimivaatimuksena kansallisten suositusten mukaan pidetään ketju 800-tasoa. Ketjumaisia antenniverkkoja rakennettiin vielä 1990-luvulla, mutta uudet ja uudistettavat antenniverkot ovat nykyisin ns. tähti 1000-verkkoja, joiden on täytettävä Viestintäviraston määräyksen 65 Kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista vaatimukset. Tähti 1000-antenniverkko on tähtimäisesti kaapeloitu ja sen välittämä taajuuskaista on 5-1000 MHz.