Kaapelointi on kivijalka

Asuinkiinteistön tietoliikenneverkon kaapeloinnilla on ratkaiseva merkitystä siihen, mitä ja minkätasoisia viestintä- ja tietoliikennepalveluja kiinteistössä voidaan käyttää.

 

RK-Antenni Ky:n Rauno Kaila on erikoistunut kaikkiin kiinteistöjen tietoverkkotöihin. Kuva Paula Myöhänen

Juvalaisen Rauno Kailan RK-Antenni Ky on erikoistunut kaikkiin kiinteistöjen tietoverkkotöihin sekä antenniratkaisuihin. Kuva Paula Myöhänen.

 
Viestintäviraston määräyksessä 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista on esitetty vaatimukset vakinaiseen asuinkäyttöön tarkoitettujen asuinkiinteistöjen, toimitilakiinteistöjen ja julkisten kiinteistöjen sisäverkoille mukaan lukien televisiolähetysten antennivastaanotto omakotitaloissa. Määräys velvoittaa sisäverkon omistajaa tai haltijaa, kiinteistön rakentajaa ja rakennuttajaa, sisäverkon suunnittelijaa sekä teleurakoitsijaa.

Kiinteistön sisäverkon tarkoitus on mahdollistaa monipuoliset palvelut koteihin ja kiinteistöihin. Tietoliikenneyhteydet operaattorien palveluihin toteutetaan pääasiassa kaapeloinnin avulla ja osittain langattomilla yhteyksillä. Kiinteistön kaapelointi edellyttää asianmukaisia johtoteitä ja jakamotiloja.

Hyvin suunnitellun ja toteutetun kaapeloinnin elinikä on 25 vuotta tai useasti enemmänkin. Tietoliikenelaitteiden ja -palvelujen elinikä on muutamia vuosia ja voi vaihdella hyvinkin nopeassa tahdissa riippuen tarjonnasta ja markkinatilanteesta.

Asuinkiinteisön tietoliikennekapeloinnin suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa on kuvattu tarkemmin Asuinkiinteistön tietoliikenneverkon uudistaminen -oppaassa. Lataa opas pdf-muodossa.

Yleiskaapelointijärjestelmien osaavia toteuttajia löydät SANTin jäsenyrityshaun kautta.