Näin varaudut taajuusmuutoksiin


Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty. Useissa tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin joudutaan uusimaan muutosten toteuttamiseksi.

Yhteisantennitalon päävahvistin on tarvittaessa uusittava, jotta taajuusmuutosten jälkeen tv-kanavat näkyvät. Kuva Martti Kemppi

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Television antenniverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön.

Lähetystaajuuksia muutettaessa jaetaan televisio-ohjelmia rajoitetun ajan sekä vanhoilla että uusilla taajuuksilla. Tänä aikana taloyhtiöiden on huolehdittava vahvistimien uudelleen virittämisestä. Työn tekee antenniasentaja. Mikäli antennijärjestelmä on vanha, saattaa toimenpide edellyttää päävahvistimen uusimista. Tämän takia päävahvistimen tarkastaminen ja mahdollinen uusiminen kannattaa tilata hyvissä ajoin!

Kun vahvistimien viritys on tehty, on televisiossa tai digiboksissa tehtävä kanavahaku uudelleen. Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti, kun kanavahaku käynnistetään. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Yhteisantennikiinteistöjen on huomioitava, että niitä koskee myös siirtovelvoite. Se tarkoittaa, että asunto-osakeyhtiön, kiinteistöosakeyhtiön tai muun niihin verrattavan yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjän on huolehdittava siitä, että tietyt ohjelmistot ja palvelut ovat käyttäjien saatavilla muuttamattomina ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa.

Muistathan että esimerkiksi YLE:n HD-kanavat ovat taloyhtiön siirtovelvoitteen piirissä.

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun Digita on tehnyt taajuusmuutokset alueella.

Toimi näin - toimi heti!

 

  • Ota yhteyttä antenniurakoitsijaan, joka tarkastaa kiinteistön päävahvistimen soveltuvuuden taajuusmuutokseen
  • Antenniurakoitsija antaa arvion päävahvistimen kunnosta ja tarvittaessa tarjouksen päävahvistimen uusimisesta 
  • Tilaa Viestintäviraston määräyksen 65 A/2014 M vaatimukset täyttävä päävahvistin
  • Varaa antenniurakoitsija ohjelmoimaan taajuusmuutokset, kun muutos tapahtuu. Siirtymäaika tulee olemaan 1-4 viikkoa. Täytelähettimien muutosaika voi olla lyhyempikin.

Antenniasentaja tarvitaan paikalle kaksi kertaa

Täältä löydät alueesi osaavan antenniurakoitsijan 

Lue lisää Digitan sivuilta