Taloyhtiöiden kannattaa varautua ajoissa taajuusmuutoksiin - asentaja tarvitaan paikalle kaksi kertaa

Antenniverkossa tehdään vuoden 2016 aikana tv-lähettimien taajuusmuutoksia, jotka edellyttävät yhteisantennijärjestelmiin tehtäviä muutostöitä. Taajuusmuutostyöt alkavat Jyväskylän seudulla helmikuun aikana, jolloin myös tarvittavat muutokset yhteisantennikiinteistöjen päävahvistimiin tulee hoitaa.


Nykyisin tv-käytössä oleva 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön 1.1.2017. Suuri osa Digitan antenni-TV -verkossa lähetettävistä ohjelmista lähetetään tällä taajuusalueella. Keuruun, Jämsän ja Saarijärven täytelähettimien muutokset käynnistyvät 9.2.2016. Jyväskylän päälähettimen rinnakkaislähetykset alkavat 18.2.2016.

Lähetystaajuuksien muutokset edellyttävät yhteisantennikiinteistöissä päävahvistimen ja antennien tarkastamista ja tarvittaessa uudistamista. Äänekoskelta käsin toimivan antenniurakoitsijan Pasi Liimataisen mukaan taloyhtiöiden on syytä olla ajoissa liikkeellä, jotta antenniurakoitsijat ehtivät kaikkiin yhteisantennikiinteistöihin ennen kuin tv-kuva pimenee.

– Lähetystaajuuksien muutos edellyttää yhteisantennijärjestelmän päävahvistimen säätämistä ja useissa kohteissa myös uusimista, koska vanhat vahvistimet eivät mahdollista kaikkien kanavien välittämistä. Samalla kannattaa varmistaa myös VHF-vastaanoton toimivuus, Liimatainen kertoo.

Liimatainen toimii pääosin Äänekosken alueella ja töitä on jo tähän mennessä riittänyt paljon. Urakoitsijoilla on tiedossa työntäyteinen helmikuu ja varsinkin taajaan asutuilla alueilla, joilla on paljon yhteisantennikiinteistöjä, on syytä varautua mahdollisiin ruuhkiin antennijärjestelmien muutostöissä.


Antenniasentaja tarvitaan paikalle kahdesti

Kun tarvittavat muutostyöt antennijärjestelmään on hoidettu ja taajuusmuutokset alueella käynnistyvät, tarvitaan antenniurakoitsija vielä toisen kerran paikalle virittämään päävahvistin uudelleen. Välttääkseen ruuhkia taloyhtiöiden kannattaa sopia toisesta vierailukerrasta antenniasentajan kanssa jo ensimmäisen käynnin yhteydessä.

– Suotavaa olisi, että isännöitsijät olisivat siis muutostöiden tilaamisessa ajoissa liikkeellä ja tekisivät luettelon tulevista virityspaikoista valmiiksi. Sellaiset taloyhtiöt, jotka heräävät muutokseen vasta, kun ruutu pimenee jäävät myös luonnollisesti jonon viimeiseksi, Liimatainen toteaa.

Liimataisen mukaan taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden kiinnostus asiaan on hyvin vaihtelevaa. Jotkut ovat hereillä, mutta kaikki eivät edes tiedä tulevasta muutoksesta. Esimerkiksi Saarijärven, Viitasaaren ja Konneveden osalta on ollut hiljaista.


Muutokset koskevat vain taloyhtiötä

Päävahvistimen uudelleenvirityksen jälkeen taloyhtiön asukkaiden on tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun jopa automaattisesti, mutta se on kuitenkin laitekohtaista. Tarvittaessa asentajan apu saattaa siis olla tarpeen. Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutostyöt eivät koske omakoti- ja pientaloja, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää. Niissä riittää useimmiten pelkkä kanavahaun uudelleen tekeminen. Joissakin tapauksissa antennin korkeus- ja paikkamuutokset saattavat kuitenkin olla tarpeellisia. Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa tai kaapelitelevisiotalouksia.

 

 

Kristiina Kolu ja Mika Suomi, teksti

 
SANT ry:n taajuusmuutosesite taloyhtiöille

Lisätietoa muutosajankohdista Taajuusmuutos.fi -sivustolta

Viestintäviraston taajuusmuutosaikataulu -tiedote

 

 

Lehdistökuvia:


Antenniurakoitsija Pasi Liimatainen

Antenniurakoitsija Pasi Liimatainen muistuttaa, että taajuusmuutoksien alkaessa antenniurakoitsijat eivät ehdi samanaikaisesti joka paikkaan. (Klikkaa kuva suuremmaksi.)


Antenni talvella

Joissakin tapauksissa taajuusmuutos saattaa edellyttää myös antennin uudistamista tai uudelleensuuntausta. (Klikkaa kuva suuremmaksi.)

 

Ohjelmoitavan vahvistimen testaus

Ohjelmoitavan päävahvistimen testaus vaatii ammattilaisten mittalaitteet.

 

Vahvistin

Antenniurakoitsija tarvitaan paikalle kahdesti. Lataa painokelpoinen kuva