Taloyhtiöiden kannattaa varautua ajoissa taajuusmuutoksiin - asentaja tarvitaan paikalle kaksi kertaa

Antenniverkossa tehdään tv-lähettimien taajuusmuutoksia, jotka edellyttävät yhteisantennijärjestelmiin tehtäviä muutostöitä. Taajuusmuutokset on saatu tehtyä Pohjois-Suomessa. Keväällä 2016 muutoksia tehdään keskisessä Suomessa ja kesällä ja loppuvuodesta Etelä-Suomessa.

Nykyisin tv-käytössä oleva 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön 1.1.2017. Suuri osa Digitan antenni-TV -verkossa lähetettävistä ohjelmista lähetetään tällä taajuusalueella.

Lähetystaajuuksien muutokset edellyttävät yhteisantennikiinteistöissä päävahvistimen ja antennien tarkastamista ja tarvittaessa uudistamista. Järvenpääläisen antenniurakoitsijan ja Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtajan Martti Kempin mukaan taloyhtiöiden on syytä olla ajoissa liikkeellä, jotta antenniurakoitsijoita riittää kaikkiin yhteisantennikiinteistöihin ennen kuin tv-kuva pimenee.

 – Lähetystaajuuksien muutos edellyttää yhteisantennijärjestelmän päävahvistimen säätämistä ja useissa kohteissa myös uusimista, koska vanhat vahvistimet eivät mahdollista kaikkien kanavien välittämistä. Samalla kannattaa varmistaa myös VHF-vastaanoton toimivuus, Kemppi kertoo.

 Varsinkin taajaan asutuilla alueilla, joilla on paljon yhteisantennikiinteistöjä, on syytä varautua mahdollisiin ruuhkiin antennijärjestelmien muutostöissä.

 – Helposti käy niin, että apua tilataan vasta kun tv-kuva häviää, mutta silloin ollaan jo todella myöhässä. Suomessa on noin 40 000–50 000 yhteisantennikiinteistöä ja ammattitaitoisia asentajia noin 300. Jos kaikki jättävät korjaustyöt ensi vuoteen, on ehdottoman selvää, että asentajia ei tule millään riittämään joka paikkaan, Kemppi painottaa.


Antenniasentaja tarvitaan paikalle kahdesti


Kun tarvittavat muutostyöt antennijärjestelmään on hoidettu ja taajuusmuutokset alueella käynnistyvät, tarvitaan antenniurakoitsija vielä toisen kerran paikalle virittämään päävahvistin uudelleen. Välttääkseen ruuhkia taloyhtiöiden kannattaa sopia toisesta vierailukerrasta antenniasentajan kanssa jo ensimmäisen käynnin yhteydessä.

 – Suotavaa olisi, että isännöitsijät olisivat siis muutostöiden tilaamisessa ajoissa liikkeellä ja tekisivät luettelon tulevista virityspaikoista valmiiksi. Tämä helpottaisi meidän urakoitsijoiden työtä huomattavasti, Kemppi toteaa.

 Kempin mukaan taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden kiinnostus asiaan on hyvin vaihtelevaa. Jotkut ovat hereillä, mutta kaikki eivät edes tiedä tulevasta muutoksesta.
 
 

Muutokset koskevat vain taloyhtiötä


Päävahvistimen uudelleenvirityksen jälkeen taloyhtiön asukkaiden on tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun jopa automaattisesti, mutta se on kuitenkin laitekohtaista. Tarvittaessa asentajan apu saattaa siis olla tarpeen. Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutostyöt eivät koske omakoti- ja pientaloja, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää. Niissä riittää useimmiten pelkkä kanavahaun uudelleen tekeminen. Joissakin tapauksissa antennin korkeus- ja paikkamuutokset saattavat kuitenkin olla mahdollisia. Muutokset eivät koske myöskään DNA:n lähetysverkkoa tai kaapelitelevisiotalouksia.

 
Kristiina Kolu, teksti ja kuvat

 
SANT ry:n taajuusmuutosesite taloyhtiöille

Lisätietoa muutosajankohdista Taajuusmuutos.fi -sivustolta

Viestintäviraston taajuusmuutosaikataulu -tiedote

 

 

Martti Kemppi. Kuva Kristiina Kolu

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kemppi muistuttaa, että taajuusmuutoksien alkaessa antenniurakoitsijat eivät ehdi samanaikaisesti joka paikkaan. Klikkaa kuva suuremmaksi.


Ari Salminen. Kuva Kristiina Kolu

Antenniurakoitsija Ari Salminen suuntaa järvenpääläisen taloyhtiön VHF-antennin kohti lähintä lähetinmastoa.

 

Ohjelmoitavan vahvistimen testaus

Ohjelmoitavan päävahvistimen testaus vaatii ammattilaisten mittalaitteet.

 

Vahvistin

Martti Kemppi asensi järvenpääläiseen taloyhtiöön uuden vahvistimen. Lataa painokelpoinen kuva