TV-asemien lähetystaajuudet muuttuvat Etelä-Karjalassa

Antenniverkossa tehdään vuoden 2016 aikana tv-lähettimien taajuusmuutoksia, jotka edellyttävät yhteisantennijärjestelmiin tehtäviä muutostöitä. Taajuusmuutostyöt alkavat Lappeenrannan seudulla huhtikuussa, jolloin myös tarvittavat muutokset yhteisantennikiinteistöjen päävahvistimiin tulee hoitaa.

Nykyisin tv-käytössä oleva 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön 1.1.2017. Suuri osa Digitan antenni-TV -verkossa lähetettävistä ohjelmista lähetetään tällä taajuusalueella. Lappeenrannan seudulla Parikkalan ja Simpeleen täytelähettimien muutostyöt käynnistyvät 2–3.5.2016. Joutsenon päälähettimen muutostyöt ja rinnakkaislähetys alkavat 28.4.2016.

Taajuusmuutokset koskevat Joutsenon päälähettimen alueella C- ja D-kanavanippuja, Parikkalan täytelähettimellä B-kanavanippua ja Simpeleen täytelähettimellä C-kanavanippua. Muutostöiden alkaessa alueen lähetyksissä saattaa olla lyhyitä katkoksia.


Lähetystaajuuksien muutokset edellyttävät yhteisantennikiinteistöissä päävahvistimen ja antennien tarkastamista ja tarvittaessa uudistamista. Luumäkeläisen Taavetin TV-Palvelun antenniurakoitsijan Risto Tikan mukaan taloyhtiöiden on syytä olla ajoissa liikkeellä, jotta antenniurakoitsijat ehtivät kaikkiin yhteisantennikiinteistöihin ennen kuin tv-kuva pimenee.

– Etukäteen on tarkastettava, mitä toimenpiteitä talossa tarvitaan ennen taajuusmuutoksia, ja onko päävahvistin vaihdettava vai riittääkö ohjelmointi. Yhteislähetyksen aika on niin lyhyt, että silloin ei varmasti ehditä enää tekemään mitään isompia muutostöitä, Tikka sanoo.

Lappeenrannan seudulla töitä on jo tähän mennessä riittänyt paljon ja jonot ovat pitkiä. Urakoitsijoilla on tiedossa työntäyteinen kevät, ja varsinkin taajaan asutuilla alueilla, joilla on paljon yhteisantennikiinteistöjä, on syytä varautua mahdollisiin ruuhkiin antennijärjestelmien muutostöissä.


Antenniasentaja tarvitaan paikalle kahdesti

Kun tarvittavat muutostyöt antennijärjestelmään on hoidettu ja taajuusmuutokset alueella käynnistyvät, tarvitaan antenniurakoitsija vielä toisen kerran paikalle virittämään päävahvistin uudelleen. Välttääkseen ruuhkia taloyhtiöiden kannattaa sopia toisesta vierailukerrasta antenniasentajan kanssa jo ensimmäisen käynnin yhteydessä.

– Joutsenon lähettimen muutostyöt alkavat huhtikuun lopulla ja kestävät alle kuukauden, ja se aika alkaa kyllä olla aika hyvin täytetty. Korostan sitä, että kannattaa toimia viipymättä, jos ei jo ole sovittu urakoitsijoiden kanssa tästä työstä, Tikka toteaa.

Urakoitsijoiden mukaan taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden kiinnostus asiaan on ollut hyvin vaihtelevaa. Jotkut ovat hereillä, mutta kaikki eivät edes tiedä tulevasta muutoksesta.


Muutokset koskevat vain taloyhtiötä

Päävahvistimen uudelleenvirityksen jälkeen taloyhtiön asukkaiden on tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun jopa automaattisesti, mutta se on kuitenkin laitekohtaista. Tarvittaessa asentajan apu saattaa siis olla tarpeen. Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutostyöt eivät koske omakoti- ja pientaloja, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää. Niissä riittää useimmiten pelkkä kanavahaun uudelleen tekeminen. Joissakin tapauksissa antennin korkeus- ja paikkamuutokset saattavat kuitenkin olla tarpeellisia. Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa tai kaapelitelevisiotalouksia.

Lisätietoja muuttuvista taajuuksista ja kanavapakettien sisällöstä: www.taajuusmuutos.fi ja www.digita.fi.


Etelä-Karjalan alueella toimivat pätevät antenniurakoitsijat


Julkaisuvapaa lehdistötiedote aiheesta:

 

Lehdistökuvia (klikkaa kuva suuremmaksi):


Risto Tikka

Antenniurakoitsija Risto Tikka kehottaa toimimaan viipymättä, jos urakoitsijan kanssa ei jo ole sovittu muutostöistä.


Antenni talvella

Joissakin tapauksissa taajuusmuutos saattaa edellyttää myös antennin uudistamista tai uudelleensuuntausta.

 

Ohjelmoitavan vahvistimen testaus

Ohjelmoitavan päävahvistimen testaus vaatii ammattilaisten mittalaitteet.

 

Vahvistin

Antenniurakoitsija tarvitaan paikalle kahdesti. Lataa painokelpoinen kuva