TV-asemien lähetystaajuudet muuttuvat Pirkanmaalla

Taajuusmuutokset alkavat toukokuussa Tampereen seudulla. Muutokset vaativat korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

Nykyisin TV-käytössä oleva 700 MHz:n lähetystaajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Tampereen seudulla taajuusmuutokset alkavat Kihniön täytelähettimeltä 10. toukokuuta, ja muutostyöt kestävät toukokuun puoleenväliin asti. Tampereen päälähetinaseman kanavanippujen C ja E taajuudet muuttuvat 20.6.2016. Muutostöiden aikaan lähetyksissä saattaa olla katkoksia.

Taajuusmuutokset edellyttävät kaikkien Digitan antenniverkossa olevien taloyhtiöiden ja julkisten kiinteistöjen yhteisantennijärjestelmien vahvistimien virittämistä uusille taajuusalueille. Kaikki nykyiset laitteet eivät kuitenkaan sovellu uusilla taajuuksilla lähetettävien kanavien vastaanottoon ja jakeluun, joten monissa taloyhtiöissä antennivahvistimet joudutaan uusimaan.

Pirkkalalainen antenniurakoitsija Ilkka Jutila Teletaidosta kertoo parhaillaan kiertävänsä taloyhtiöissä kartoittamassa antennien, vahvistimien ja verkon muutostarpeita. Jutila arvioi, että monissa taloyhtiöissä ollaan vielä taajuusmuutoksien suhteen liikkeellä jälkijunassa.

– Taloyhtiöiden ja isännöintitoimistojen pitäisi viimeistään nyt ottaa yhteyttä antenniurakoitsijaan. Jos havahdutaan liian myöhään, ei ole enää tekijöitä eikä tavaroita, Jutila sanoo.

Varsinkin täytelähetinasemien lähetysalueilla on oltava ajoissa liikkeellä, sillä näiden alueella tapahtuu suurempia muutoksia kuin itse päälähettimen alueella. Mikäli järjestelmä on kunnossa ja vahvistinkeskus ajan tasalla, onnistuu päävahvistimen säätäminen ammattilaiselta alle tunnissa, mutta jos myös katolla oleva antenni vaatii uudistusta tai suuntausta, puhutaan tällöin helposti useamman tunnin työstä.

Omakotitaloissa riittää yleensä pelkkä kanavien uudelleen virittäminen televisioon tai digiboksiin taajuusmuutosten jälkeen. Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa, kaapelitelevisiotalouksia tai IPTV-lähetysten vastaanottajia.


Lisätietoja:


Ilkka Jutila, toimitusjohtaja, Teletaito Ky

teletaito@teletaito.com, 0400 731 076

Tauno Hovatta, Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n toiminnanjohtaja

tauno.hovatta@sant.fi, 09 5476 1604

 

Lisätietoja muuttuvista taajuuksista ja kanavapakettien sisällöstä: www.taajuusmuutos.fi ja www.digita.fi.


Tampereen seudulla toimivat pätevät antenniurakoitsijat


Julkaisuvapaa lehdistötiedote aiheesta: