Lahden TV-aseman taajuudet muuttuvat

Päijät-Hämeen Lahden TV-aseman lähetystaajuudet muuttuvat heinäkuun lopussa. Muutokset edellyttävät korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

Digitan antenniverkon 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Lahden päälähetinaseman taajuusmuutostyöt alkavat 28.7. Muutoksen aikana käytössä on rinnakkaislähetykset 22.8. asti, jolloin kanavat näkyvät sekä uusilla, että vanhoilla taajuuksilla.

Lahden lähetinaseman Riihimäeltä Kouvolaan ulottuvalla näkyvyysalueella muutokset koskevat C- ja E-kanavanippujen kanavia, kuten Frii, FOX, Jim, Kutonen sekä TV5.

Lähetystaajuuksien muutokset edellyttävät yhteisantennikiinteistöissä päävahvistimen ja antennien tarkastamista ja tarvittaessa uudistamista. Lahden LSK Electrics Oy:n asennuspäällikkö Arto Korkalaisen mukaan taloyhtiöiden kannattaa varautua muutoksiin ajoissa, jotta antenniurakoitsijat ehtivät kaikkiin taloihin ennen muutoksia.

Korkalainen painottaa työn keston riippuvan paljon siitä, mitä laitteita taloyhtiössä on olemassa.

– Lyhimmillään työ on kestänyt vain tunnin. Ohjelmoitava vahvistin on ohjelmoitu uudestaan ja signaalit on tarkistettu. Pisimmillään kahdellakin miehellä on kestänyt jopa päivän, mikäli kaikki maadoituksista alkaen on jouduttu uusimaan.


Antenniasentaja tarvitaan paikalle kahdesti

Suurimman osan asiakkaistaan LSK Electrics on hoitanut jo etukäteen. Antenniurakoitsijaa tarvitaan kuitenkin vielä toisen kerran, sillä taajuusmuutosten käynnistyessä päävahvistin täytyy virittää uudelleen.

– Lahden alueella saattaa lisäksi käydä niin, että taajuusalueen yläpäässä olevat kanavat tippuvat huomattavasti alemmille taajuuksille, jolloin antennien korkeutta voidaan joutua säätämään tarkastusmittausten aikana.

Muutostöiden jälkeen asukkaan tehtäväksi jää television tai digiboksin virittäminen, eli kanavahaun tekeminen.

Lahden itäpuolisen alueen kattavalla Anjalankosken televisioasemalla muutostyöt ovat parhaillaan käynnissä, ks. SANT:n tiedote http://www.sant.fi/index.php?k=15488

Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa, kaapelitalouksia, eikä IPTV-lähetysten vastaanottajia.

 

Samuli Mononen, teksti ja kuva


Lisätietoja:

Arto Korkalainen, asennuspäällikkö, LSK Electrics Oy
arto.korkalainen@lsk.fi, 040 511 9078


Lisätietoja taajuusmuutoksista ja eri kanavanippujen kanavista: www.taajuusmuutos.fi ja www.digita.fi.Päijät-Hämeen pätevät antenniurakoitsijat