SANT herättelee tilaajia Laatutyökalulla

Karkkilan seudulla antenni- ja sisäverkkotöitä tekevän Lisinen oy:n Juha Lisinen on mukana SANTin sisäverkkojen kunnostuskampanjassa.

Laatutyökaluksi nimettyyn sisäverkon tarkistuslistaan on koottu kaikki sisäverkon toimivuuden varmistamiseen tarvittavat asiat.

Keväällä käyttöön otettu Laatutyökalu-tarkistuslista on laadittu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Suomen antenni- ja teleurakoitsijaliitto SANT ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n yhteistyönä.

– Me kaikki olemme olleet jo pitkään huolestuneita sisäverkkojen laatuvaatimusten täyttymisestä. Kentällä pyörii kaikenlaisia pakettiautomiehiä, joilla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten hommat pitäisi tehdä kunnolla, SANTin toiminnanjohtaja Vesa Erkkilä pahoittelee.

Tarkistuslista on suunnattu erityisesti rakennusyhtiöiden edustajille ja sähkövalvojille.

– Telekaapeloinnin valvonta on tyypillisesti osa kohteen laajempaa sähkövalvontaa, mutta sähköpuolen ammattilaisilla ei välttämättä ole kaikkea tietoa sisäverkkojen määräyksistä, Erkkilä jatkaa.

Tarkistuslista perustuu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sisäverkkomääräyksen 65 uusimpaan, vuoden alussa voimaan tulleeseen E-versioon. Traficomin johtava asiantuntija Klaus Nieminen osallistui tarkistuslistan laadintaan yhdessä SANTin edustajien kanssa.

– Sisäverkkomääräyksen keskeisenä tarkoituksena on turvata sisäverkkojen tekninen laatu, jotta kaikissa kiinteistöissä voisi vaivatta ja luotettavasti käyttää erilaisia viestintäpalveluja. Valitettavasti määräystä ei osata aina noudattaa, Nieminen sanoo.

Laatutyökalun tuloste ei ole kuitenkaan virallinen dokumentti.

– Tilaajien kannattaa vaatia Traficomin määräyksen mukaiset mittauspöytäkirjat urakoitsijalta, sillä vain näistä voidaan varmistaa, että verkon laatu vastaa varmasti sitä, mitä on tilattu”, Nieminen sanoo.


Kunnostuskampanja on suunnattu taloyhtiöille


SANT julkaisi alkuvuodesta Laatutyökalun lisäksi myös isännöitsijöille ja taloyhtiöille suunnatun Sisäverkkojen kunnostusoppaan ja käynnisti sisäverkkojen kunnostuskampanjan. Erityisesti taloyhtiöille suunnattuun kampanjaan osallistuu yli 40 liiton jäsenyritystä.

Karkkilan seudulla sekä antenni- ja tietoliikenneverkkojen rakentamiseen että sähköasennuksiin ja -tarkastuksiin erikoistuneen Lisinen oy:n yrittäjä Juha Lisinen osallistui keväällä kunnostuskampanjan koulutustilaisuuteen.

– Valitettavasti kartoitustarjoukseni eivät ole herättäneet taloyhtiöiden kiinnostusta. Täällä Karkkilan seudulla rakennuskanta on vanhaa, ja ongelmat kyllä tiedostetaan taloyhtiöissä, mutta asialle ei kuitenkaan lähdetä tekemään mitään niin kauan kuin TV-kuva vain jotenkin näkyy, Lisinen pahoittelee.

Sisäverkkojen kunnostusopas ja Laatutyökalu-tarkistuslista ovat vapaasti kaikkien ladattavissa näillä SANT.fi-sivuilla.


Mikko Arvinen, teksti ja kuva


Artikkeli on julkaistu Sähkömaailma-lehden marraskuun numerossa.


Sisäverkkojen kunnostusopas (pdf)

Laatutyökalu-tarkistuslista (pdf)


16.11.2023