Satelliittivastaanotto

Digitaalinen satelliittijakelu (DVB-S) on jo käytännössä syrjäyttänyt analogiset satelliittipalvelut ja samalla lisännyt palvelujen tarjonnan moninkertaiseksi

Satelliittien sijainti

Satelliittien sijainti ilmoitetaan pituusasteina nollameridiaanista itään (E) tai länteen (W). Satelliitteja on vastaanotettavissa kymmeniä. Suomessa yleisimmin vastaanotettavia satelliitteja ovat Astra, Eutelsat Hot Bird, Sirius ja Thor.

Yleisimpien Suomessa näkyvien satelliittien peittoalueet riippuvat kyseisten satelliittiyhtiöiden/satelliittien asetuksista eli samalla satelliitilla on useita eri näkyvyysalueita.

Vastaanottoantennilta on oltava vapaa yhteys satelliittiin eli välillä ei saa olla rakennuksia, puita tai edes oksia. Suunta ja korotuskulma riippuvat maantieteellisestä sijainnista. Koska kansainvälisesti toimivat satelliitit sijaitsevat päiväntasajan yläpuolella, korotuskulma yleisimpiin satelliitteihin Suomesta on pieni (Helsingissä 21-19 astetta, Utsjoella 11-8 astetta). Pohjoismaisten satelliittien (Thor, Sirius) näkyvyysalueet on suunnattu pohjoismaihin eli niitten vastaanotto on yleensä Suomessa otollisinta.