Satelliittivastaanotto

Digitaalinen satelliittijakelu (DVB-S) on jo käytännössä syrjäyttänyt analogiset satelliittipalvelut ja samalla lisännyt palvelujen tarjonnan moninkertaiseksi.

Antenni-Fixin Kenneth Åbergin mukaan pieni lumisade ei vaikuta satelliittikuvan laatuun.

Porvoolaisen Antenni-Fixin Kenneth Åbergin mukaan pieni tai kohtalainenkaan lumisade ei vaikuta satelliittikuvan laatuun, mutta jos lunta tai räntää jää enemmän peilin pintaan kiinni, niin sitten kuva voi hävitä. Yritys on - totta kai - SANT ry:n jäsen.

Satelliitteja on vastaanotettavissa kymmeniä. Suomessa yleisimmin vastaanotettavia satelliitteja ovat Astra, Eutelsat Hot Bird, Sirius ja Thor.

Vastaanottoantennilta on oltava vapaa yhteys satelliittiin eli välillä ei saa olla rakennuksia, puita tai edes oksia. Suunta ja korotuskulma riippuvat maantieteellisestä sijainnista. Koska kansainvälisesti toimivat satelliitit sijaitsevat päiväntasaajan yläpuolella, korotuskulma yleisimpiin satelliitteihin Suomesta on pieni (Helsingissä 21-19 astetta, Utsjoella 11-8 astetta). Pohjoismaisten satelliittien (Thor, Sirius) näkyvyysalueet on suunnattu pohjoismaihin eli niitten vastaanotto on yleensä Suomessa otollisinta.

Yleisimpien Suomessa näkyvien satelliittien peittoalueet riippuu kyseisten satelliittiyhtiöiden/satelliittien asetuksista eli samalla satelliitilla on useita eri näkyvyysalueita. Satelliittien sijainti ilmoitetaan pituusasteina nollameridiaanista itään (E) tai länteen (W). Yhdellä satelliitilla voi olla useita eri näkyvyysalueita.

Satelliittien kautta lähetään lukuisia vapaasti vastaanotettavia kanavia. Satelliittien kautta vastaanotettavia kanavia on listattu esimerkiksi Satbeams-sivulle.

Maksulliset kanavat

Maksullisten eli ns. salattujen kanavien vastaanottoon tarvitaan satelliittivastaanotin, joka osaa purkaa kyseisen lähettäjäyhtiön käyttämän salauskoodauksen, ja maksullinen ohjelmakortti (älykortti). Salauksen purkautuminen vain oikeassa vastaanottimessa (yhdessä) on varmistettu ns. ´linkityksellä´, jota käyttävät Suomessa satelliittipalveluja välittävät ohjelmajakeluyhtiöt (esimerkiksi Canal Digital Finland Oy).

Linkitys tarkoittaa että salauksenpurkukortti toimii ainoastaan siinä satelliittivastaanottimessa, johon kortti on valtuutettu. Tämä tapahtuu yleensä ensimmäisessä käyttöönotossa, jolloin satelliitista vastaanotettava salauksenpurkukoodi varmistaa, että kortti on oikeassa hyväksytyssä satelliittivastaanottimessa (tarkistaa sen sarjanumeron).


Satelliittien antenniasennuspalveluita tarjoavia yrityksiä on listattu jäsenyrityshakusivulle.