Ongelmia tv-vastaanotossa?

Jos televisiokuvassa on häiriöitä tai kuva ei näy lainkaan, voi vika johtua digisovittimesta, kytkennöistä, antennijärjestelmästä, antennista, antennin suuntauksesta tai vastaanotto-olosuhteista.


Antennihuolto Keisalan Pauli Lehtonen

Uudenmaan alueella toimivan Antennihuolto Keisala oy:n Pauli Lehtonen uusi porvoolaisen taloyhtiön antennit. ”Tämä on umpiruosteessa. Sää ja linnut ovat tehneet tehtävänsä.”


Tv-vastaanotto edellyttää kunnollista antennijärjestelmää sekä oikeanlaista ja oikein suunnattua vastaanottoantennia. Mikäli kuva pikselöityy tai pysähtelee, ääni pätkii tai osa kanavista häviää, vika johtuu todennäköisimmin liian heikosta antennisignaalista. Signaaliin vaikuttavat esimerkiksi sääolosuhteiden vaihtelut ja radiokelit.

Televisiokuvaan liitttyvissä ongelmatilanteissa voi kääntyä paikallisen antenniurakoitsijan puoleen, joka tuntee todennäköisesti erittäin hyvin oman alueensa lähetysolosuhteet.


Tarkista kuitenkin ensiksi itse, että perusasiat ovat kunnossa:

  • Varmista, että television liittimet ja liitosjohdot ovat ehjät.

  • Varmista, että talosi antennijärjestelmä on kunnossa ja kattaa UHF-alueen kanavat. Antennin tulee olla suunnattu kohti lähintä tv-asemaa tai täytelähetinasemaa, ja antennin tulee olla riittävän korkealla. Lähimmän tv-aseman tai täytelähetinaseman sijainnin voi varmistaa Digitan Karttapalvelusta.

  • Varmista, että digisovittimeen tulevan signaalin taso on kaikilla kanavanipuilla vähintään 80 % tai värinä ilmoitettuna vihreällä.


Tämän jälkeen antenniurakoitsijan voi pyytää paikalle tutustumaan ongelmaan. Alan ammattilainen osaa sanoa helposti mittausten jälkeen, mitä toimenpiteitä todennäköisesti tarvitaan, ja antaa hinta-arvion tarvittavista kunnostustoimenpiteistä.

Mikäli antenniurakoitsijalla on perusteltu syy uskoa, ettei kunnollista digi-tv-kuvaa saada vastaanotetuksi, tulee kohteesta tehdä katvealueilmoitus Digitalle. Digita arvioi vastaanottotilanteen selvitysten perusteella ja antaa ehdotuksen katvealueilmoituksen tekijälle tv-vastaanoton toteuttamisesta. Digitan maksullinen info palvelee numerossa 020 411 7676. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen info@digita.fi.

Digisovittimien ja -vastaanottimien ongelmatilanteissa ja laitteiden perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä laitteen myyjään, valmistajaan tai maahantuojaan.