Antennisanastoa


HDTV = High Definition Television = teräväpiirtotelevisio. Maksu-tv-palveluissa käytettävä CI+ ohjelmakortti avaa maksullisten kanavien ohjelmat ainoastaan niissä laitteissa, joihin se on linkitetty.

4G: Mobiililaajakaista (4. sukupolven digitaalinen matkapuhelinverkko), joka soveltuu myös netti-tv-palvelujen välitykseen.

Antennirasia: Televisiovastaanottimet ja digisovittimet liitetään antennirasiaan, joka on yleensä ns. 1 dB rasia. Antennirasiassa on yleensä liitäntäpaikka myös radiolle ja satelliitti- tai datalaitteelle.

DVB: Digitaalisen tiedonsiirron standardi (Digital Video Broadcasting), jota käytetään tv-palvelujen välityksessä. Suomessa siirryttiin digiaikaan 31.8.2007, jolloin antenniverkon analogiset lähetykset lopetettiin.

DVB-C: Kaapeli-tv-operaattorin lähettämien tv-lähetysten vastaanotto tapahtuu kaapeli-tv -verkossa DVB-C -muodossa.

DVB-S: Satelliittilähetykset vastaanotetaan satelliittiantennilla (/lautasella) DVB-S -muodossa.

DVB-T: Maanpäällisessä tv-jakelussa käytetään DVB-T-standardia (digitaalinen tv) ja uudenpaa ja tehokkaampaa DVB-T2-standardia (teräväpiirto-tv).

Full HD -tv: Markkinointitermi teräväpiirtotelevisioille, joiden näytön tarkkuus eli resoluutio on 1920 × 1080 pikseliä.

Haaroitin: Haaroitinta tarvitaan, kun antennirasioita on useita. Haaroitin jakaa signaalin osiin siten, että eri haarojen välillä on suuri häiriövaimennus. Haarojen lukumäärä voi olla jopa 8.

HbbTV: Hybrid Broadcast Broadband TV yhdistää tv-lähetyksen ja laajakaistan tuomalla netti-tv:n palveluja, kuten videokirjastot, televisiovastaanottimeen ilman lisälaitteita.

HDTV: Teräväpiirtotelevisio, High-definition television. Antenniverkon teräväpiirtolähetykset käynnistyivät Suomessa 2010-luvun alussa.

IDTV (Integrated Digital Television): Televisiovastaanotin, jossa on sisäänrakennettu digisovitin.

IPTV (Internet Protocol  Television): Televisio-ohjelmien jakelu Internet-protokollaan (IP) perustuvissa laajakaistaverkoissa.

Jakoverkko: Haaroittimista, jaottimista, kaapeleista ja antennirasioista muodostuva kokonaisuus.

Jaotin: Laite, joka jakaa signaaliin yhtä suuriin osiin mahdollisimman pienin häviöin. Jos jaottimien haaroihin kytketään suoraan antennirasioita, on häiriösuojaus varmistettava käyttämällä 13 dB:n antennirasioita. Vapaaksi jäävä jaoittimen lähtö on päätettävä 75 ohmin päätevastukseen, käytössä olevien rasioiden suojaamiseksi häiriöiltä.

Koaksiaalikaapeli: Antennikaapelina käytetään yleensä koaksiaalikaapelia. Kerros- ja rivitalon runkokaapeloinnissa voidaan käyttää myös valokaapelia. Koaksiaalikaapelin rakenneosat sisältä ulospäin luettuna ovat sisäjohdin, eriste, ulkojohdin ja vaippa.

LTE 700/800: Matkaviestinverkko, joka toimii taajuusalueella 758–788/791–821 MHz (tukiaseman lähetys) ja 703–733/832–862 MHz (päätelaitteen lähetys). LTE = Long Term Evolution.

Maadoituselektrodi: Johtava osa, joka on sähköisessä yhteydessä maahan ja voi olla upotettuna erityiseen johtavaan väliaineeseen esimerkiksi betoniin.

MPEG 2/4: Digitaalisen tv:n jakelussa käytettävä kuvan ja äänen pakkaustekniikka. Uudenpaa MPEG 4-tekniikkaa käytetään HD-jakelussa. MPEG = Motion Picture Expert Group.

MUX: Kanavanippu. TV-ohjelmien siirtoon käytettävä taajuuskaista, jolle on sijoitettu useampia eri tv-kanavia. Esimerkiksi A-kanavapaketissa on 6 tv-kanavaa ja 3 radiokanavaa. Vastaavasti HD1-kanavapaketissa voi olla esimerkiksi 4 HD-kanavaa.

SDTV: Vanha vakiopiirtotelevisio, standardi-tv. Digitaalinen televisio, jonka kuvan tarkkuus vastaa vanhan analogisen television kuvanlaatua.

Taajuus: Taajuus kuvaa signaalin värähtelynopeutta. Taajuuden yksikkö on hertsi (Hz), joka tarkoittaa yhtä värähdystä sekunnissa. Esim. 100 megahertsiä (100 MHz) tarkoittaa täten 100 miljoonaa värähdystä sekunnissa.

Terestiaalinen jakelu: Maanpäällinen jakelu, langaton tv-jakelujärjestelmä, joka perustuu maan pinnalla sijaitseviin lähettimiin.

Tähtipiste: Tähtipiste on paikka, jossa sijaitsevat antennijärjestelmän vahvistimet, jaoittimet ja haaroittimet. Tähtipiste on yleensä talojakamossa tai kotijakamossa. Kotijakamon tähtipisteestä kaapelointi lähtee tähtimäisesti kullekin antennirasialle.

Tähti 1 000: Tähtimäisesti rakennettu runkoverkko, jonka taajuusalue on 5–1 000 MHz. Mahdollistaa maanpäällisten tv-palvelujen sekä kaapeli-tv-verkon palvelujen välittämisen.

UHF (Ultra High Frequency): Televisiolähetysten jakelu taajuusalueella 470–694 MHz (790 MHz).

Vaimennus: Signaalin jännitteen heikkeneminen sen edetessä jakoverkossa.

VHF: Very High Frequency. Televisiolähetysten jakelu taajuusalueella 174–230 MHz.

Yagi-antenni: UHF-, VHF- ja ULA-antennit ovat yleisimmin ns. yagi-antenneja. Yagi-antennin peruselementtinä on dipoli, jonka edessä on yksi tai useampi suuntainsauva ja takana yksi tai useampi heijastinsauva. Näiden tarkoituksena on parantaa antennin suuntaus- ja vahvistusominaisuuksia. Yagi-antenniin liittyy kiinteästi myös symmetrointimuuntaja, jonka tehtävänä on sovittaa antenni sähköisesti antennikaapeliin.

Yhdyssuodin: Yhdyssuodin yhdistää kaksi tai useampaa eritaajuista ja eri lähteistä tulevaa signaalia samaan kaapeliin.