Antennit ja vahvistimet

Taloyhtiöissä ja muissa suurissa kiinteistöissä televisiokanavat jaetaan huoneistoihin yleensä kiinteistön sähkötiloihin sijoitettavan vahvistimen kautta.

 

Sähkö-Huhta Oy:n antenniasentaja Jarmo Salo

Pääkaupunkiseudulla toimivan Sähkö-Huhta Oy:n antenniasentaja Jarmo Salo vaihtoi espoolaisen rivitaloyhtiön antennivahvistimen uuteen. Kädessä oleva vanha vahvistin ja uusi, paikoilleen asennettu vahvistin, näyttävät varsin samanlaisilta, mutta uusi vahvistin mahdollistaa myös kaikkien saatavilla olevien teräväpiirtokanavien katselun.

Antennijärjestelmän vahvistinlaitteistot sijoitetaan talojakamoon. Päävahvistimen asemesta voi kaapelitelevisio- tai alueelliseen verkkoon liitetyissä taloissa olla jakovahvistin eli talovahvistin. Taloverkon laajuuden ja huoneistojen lukumäärän mukaan voi vahvistimia olla useitakin. Kaapelitelevisioverkon talovahvistimet mahdollistavat yleensä myös paluukanavien kaapelimodeemipalveluiden välittämisen.

Taloyhtiöiden yhteisantennivahvistimien säätäminen edellyttää ammattilaisten mittalaitteita. Digilähetysten tasoa mitatessa tärkein suure on bittivirheitä kuvaava modulaatiovirhesuhde eli MER-luku.


Tv-antennit

Digitaalisen television antennit ovat UHF-alueen antenneja. Maanpäällisen verkon teräväpiirtolähetyksiä (HD) lähetetään sekä UHF- että VHF-taajuuksilla, joten VHF-antennille on taas tarvetta. VHF-antenni-TV toimii DVB-T2-tekniikalla ja ohjelmien vastaanotto edellyttää Antenna Ready HD-vastaanotinta. UHF- ja VHF-tajuusalueille tarvitaan eri antennit.

 

Radioantennit

Ularadion antennit asennetaan Ylen kanavilla vaakasuoraan (vaakapolarisaatio) ja kaupallisilla paikallisradioilla pystysuoraan (pystypolarisaatio).

 
Satelliittiantennit

Satelliittiantennien lukumäärä ja koko määräytyvät vastaanotettavien satelliittien ja vastaanottopaikan maantieteellisen sijainnin mukaan. Suomessa käytettävät lautasantennit ovat läpimitaltaan 0,7-1,2 metriä. Samalla antennilla on mahdollista vastaanottaa palveluja useasta satelliitista, jolloin peilin polttopisteessä on useampia syöttöjä, joilla signaalit vastaanotetaan.