Antennit ja vahvistimet

Taloyhtiöissä ja muissa suurissa kiinteistöissä televisiokanavat jaetaan huoneistoihin yleensä kiinteistön sähkötiloihin sijoitettavan vahvistimen kautta.

 

Sähkö-Huhta Oy:n antenniasentaja Jarmo Salo

Pääkaupunkiseudulla toimivan Sähkö-Huhta Oy:n antenniasentaja Jarmo Salo vaihtoi espoolaisen rivitaloyhtiön antennivahvistimen uuteen. Kädessä oleva vanha vahvistin ja uusi, paikoilleen asennettu vahvistin, näyttävät varsin samanlaisilta, mutta uusi vahvistin mahdollistaa myös kaikkien saatavilla olevien teräväpiirtokanavien katselun.

Vahvistimet

Antennijärjestelmän päävahvistin sijoitetaan talojakamoon ja mahdolliset muut vahvistimet ali- ja kerrosjakamoihin. Antenniverkon laajuuden ja huoneistojen lukumäärän mukaan voi vahvistimia olla useitakin. Kaapelitelevisioverkon talovahvistimet mahdollistavat yleensä myös paluukanavien kaapelimodeemipalveluiden välittämisen.

Yhteisantennivahvistimien säätämiseen tarvitaan yleensä mittalaitteita. Signaalin laatua arvioitaessa tärkein suure on modulaatiovirhesuhde eli MER-luku.


Tv-antennit

Yhteisantennijärjestelmän antennit valitaan ja asennetaan samojen periaatteiden mukaan kuin yksittäisten pientalojen antennit. Katso lisätietoa kohdasta Pientaloantennit.

 

Radioantennit

ULA-alueen (87.5 - 108 MHz) radiolähetyksissä käytetään sekä pysty- että vaakapolarisaatiota. Pystypolarisaatiossa radioaallon sähkökenttä on pystysuuntainen ja vaakapolarisaatiossa vaakasuuntainen. Antennista saatava signaali on sitä voimakkaampi, mitä paremmin se on lähetyspolarisaation mukainen. Usein vastaanotossa käytetään Z-muotoisia antenneja, jotka vastaanottavat molempia polarisaatiota. Antennia voi myös kääntää sopivaan kulmaan, jotta eri asemilta tulevat lähetteet saadaan antennijärjestelmään riittävällä ja mahdollisimman yhtenäisellä tasolla.


Satelliittiantennit

Satelliittiantennien lukumäärä ja koko määräytyvät vastaanotettavien satelliittien ja vastaanottopaikan maantieteellisen sijainnin mukaan. Suomessa käytettävät lautasantennit ovat läpimitaltaan 0,7-1,2 metriä. Samalla antennilla on mahdollista vastaanottaa palveluja useasta satelliitista, jos peilin polttopisteessä on useampia syöttöjä, joilla signaalit vastaanotetaan.