Antennit ja vahvistimet

Pienkerrostalon UHF-, VHF- ja satelliittiantenni (kuva Pertti Mäkinen)

Tv-antennit

Digitaalisen television antennit ovat UHF-alueen antenneja. Maanpäällisen verkon teräväpiirtolähetyksiä (HD) lähetetään sekä UHF- että VHF-taajuuksilla, joten VHF-antennille on taas tarvetta. VHF-antenni-TV toimii DVB-T2-tekniikalla ja ohjelmien vastaanotto edellyttää Antenna Ready HD-vastaanotinta. UHF- ja VHF-tajuusalueille tarvitaan eri antennit.

Vastaanottopaikan sijainti ja kentänvoimakkuus määräävät antennien ominaisuudet.

Radioantennit

Ularadion antennit asennetaan Ylen kanavilla vaakasuoraan (vaakapolarisaatio) ja kaupallisilla paikallisradioilla pystysuoraan (pystypolarisaatio).

Satelliittiantennit

Satelliittiantennien lukumäärä ja koko määräytyvät vastaanotettavien satelliittien ja vastaanottopaikan maantieteellisen sijainnin mukaan. Suomessa käytettävät lautasantennit ovat läpimitaltaan 0,7-1,2 metriä. Samalla antennilla on mahdollista vastaanottaa palveluja useasta satelliitista, jolloin peilin polttopisteessä on useampia syöttöjä, joilla signaalit vastaanotetaan.

Vahvistinlaitteistot

Antennijärjestelmän vahvistinlaitteistot sijoitetaan talojakamoon. Päävahvistinlaitteisto koostuu eri kanavien selektiivisistä vahvistimista ja mahdollisista satelliittilaitteistoista, kuten suorajakelun monivalintakytkimistä.

Päävahvistimen asemesta voi kaapelitelevisio- tai alueelliseen verkkoon liitetyissä taloissa olla jakovahvistin eli talovahvistin. Taloverkon laajuuden ja huoneistojen lukumäärän mukaan voi vahvistimia olla useitakin.

Kaapelitelevisioverkon talovahvistimet mahdollistavat yleensä myös paluukanavien (kaapelimodeemipalvelut) välittämisen.