Kotimaiset HD-kanavat saa näkymään satelliitilla

Satelliittilautasella myös kotimaiset teräväpiirtokanavat saa näkymään mökilläkin erinomaisella kuvanlaadulla.

MK Digiasennuksen Marko Kallio
Pirkanmaan alueella toimivan MK Digiasennuksen Marko Kallion mukaan satelliittivastaanottimella saa nykyisin paremman kuvanlaadun kuin tavallisella antennilla. Satelliittiantennin suuntaus onnistuu parhaiten ammattilaisten mittalaitteiden avulla.


SANT ry:n jäsenyritysten mukaan suurin syy satelliittiantennien kysynnän tämänhetkiseen kasvuun on antenniverkon maksukanavien näkyvyysalueen supistuminen. Antenni-tv-verkon uusi toimilupakausi alkoi 17.5.2017 ja samalla maksukanavien lähetykset keskitettiin päälähetinasemille ohjelmistotoimilupien uudelleenjaon yhteydessä.


– Tuolloin monet maksukanavia täytelähettimien kautta seuranneet suomalaiset jäivät ilman kaipaamiaan kanavia, hämeenkyröläisen MK Digiasennuksen antenniurakoitsija Marko Kallio kertoo.

Toinen syy satelliittivastaanoton suosion lisääntymiseen on televisioiden koon kasvaminen. Siinä missä perinteinen SD-kuvanlaatu toimi vielä pienemmällä ruudulla, pääsevät yli 40-tuumaiset näytöt oikeuksiinsa vasta häiriötöntä HD-kuvaa katsellessa. Satelliitilla saa näkyviin lukuisia kuvanlaadultaan erinomaisia teräväpiirtokanavia.

– Satelliittiantenneja menee paljon myös kesäasunnoille. Monet mökkiläiset ovat ehtineet tottua jo suuriin televisioihin ja teräväpiirtokuvaan kaupunkiasunnoissaan, ja sitten kun tullaan mökille, halutaan iso televisio monesti jo sinnekin, Kallio kertoo.

Satelliittilautanen on tavallinen antenni


Satelliittikanavien katselu ei poikkea mitenkään tavallisten antennilähetysten seuraamisesta. Antennin lisäksi tarvitaan digiboksin näköinen satelliittiviritin, ja kun satelliittiantenni on suunnattu kerran oikein ja asennettu tukevasti paikoilleen, ei tämän jälkeen tarvita enää muuta kuin mukava tuoli ja kaukosäädin.

Satelliittien lähetystehon kasvaessa lähetysten kuvanlaatu ja häiriöttömyys on parantanut huomattavasti tällä vuosituhannella. Sankka lumisade ja lumen kertyminen antennipeiliin tuovat kuvaan yhä häiriöitä, mutta esimerkiksi normaali vesisade ei vaikuta kuvan laatuun.

– Minä sanoisin, että satelliitilla saa nykyisin paremman kuvan kuin tavallisella antennilla. Lisäksi satelliittipakettiin saa todella paljon erilaisia HD-kanavia, mitä antenniverkossa ei ole edes tarjolla, Marko Kallio sanoo.

Kehittyneen lähetystekniikan ansiosta teräväpiirtoisten satelliittikanavien vastaanottoon riittää nykyisin 60 senttinen peili lähes koko Suomessa. Ainoa edellytys on, että antennilta on esteetön näkymä eteläiselle taivaalle.

Kotimaisten HD-kanavien katselu edellyttää niiden satelliittijakelusta vastaavan operaattorin (Allente) kanavapaketin hankkimista.


Lisätietoja:


MK Digiasennuksen kotisivut
Canal Digitalin satelliittivastaanottosivut
Martti Kempin satelliittisivut


Mikko Arvinen, teksti ja kuva