Matkaviestinverkon kuuluvuuden parantaminen

Kännykän kuuluvuutta ja mobiililaajakaistan toimivuutta kotona voi parantaa merkittävästi lisäantennin avulla.

 

Suomen KTV-palvelu oy:n Kari JohanssonAntennialan tekniikkapäivillä Hämeenlinnan Aulangolla mobiililaajakaistan sisätilapeittoa parantavia antenniratkaisuja esitelleen Suomen KTV-palvelu oy:n Kari Johanssonin mukaan puheluiden kuuluvuutta ei ole luvallista vahvistaa, mutta mobiililaajakaistan vastaanotto-olosuhteita saa - ja voi helposti - parantaa suuntaavan antennin avulla.
 

Kännykän kuuluvuuteen ja mobiililaajakaistan toimivuuteen on helppoja parannusratkaisuja. Joskus riittää jo se, että kännykkää käytetään siellä, missä kuuluvuus on paras, yleensä lähellä ikkunaa. Laajakaistan saa puolestaan toimimaan paremmin, kun hankkii kotiin mobiilireitittimen ja sijoittaa sen lähelle ikkunaa. Mobiilireitittimen avulla kotiin saa langattoman laajakaistaverkon.


Jos päätelaitteen sijoittaminen ei riitä parantamaan kuuluvuutta, voi kotona käytettäväksi puhelimeksi hankkia pöytäpuhelimen. Sekä pöytäpuhelimen että laajakaistan käyttöön tarkoitetun mobiilireitittimen kuuluvuutta voi vielä parantaa erillisellä pöytäantennilla. Säänkestävän pöytäantennin voi sujauttaa myös ulos ikkunapellille, jolloin kuuluvuus paranee yleensä vielä enemmän.

Jos näilläkään keinoilla ei saada kuuluvuutta, kannattaa hankkia ulkoantenni, joka asennetaan yleensä talon katolle. Ulkoantenni yhdistetään antennikaapelilla joko pöytäpuhelimeen tai mobiilireitittimeen. Ulkoantennin asennuksessa kannattaa käyttää ammattilaista.

Neuvoja ja opastusta kuuluvuuden parantamiseen saa antenniurakoitsijoilta, Viestintävirastolta ja matkapuhelinoperaattoreilta. Operaattorit antavat tietoa matkapuhelinverkon peitosta, auttavat laitehankinnoissa ja opastavat suuntaamaan antennin oikein.

Viestintävirasto neuvoo ja opastaa puhelin- tai laajakaistaliittymiin liittyvissä ongelmatilanteissa.
 

 

Viestintäviraston ohje matkapuhelimen kuuluvuuden ja mobiililaajakaistan toimivuuden parantamiseksi