Tekniikkaa

Televisiota voi katsella rakennuksen katolle sijoitettavan antennin, kaapelitelevisioverkon, satelliitin ja laajakaistan kautta. SANTin jäsenyritykset palvelevat kaikkien vastaanottotapojen toteutuksessa.


Gadsatin Pauli Gäddala

Kanta-Hämeessä toimivan Gadsatin antenniurakoitsija Pauli Gäddalan mukaan haja-asutusalueilla teräväpiirtolähetysten häiriötön vastaanotto edellyttää usein suurehkon suunta-antennin asentamista katolle.Pientalojen antenneista on koottu runsaasti tietoa Pientalon antennioppaaseen (pdf).


Antenniasennuksen 10 kultaista sääntöä


1. Selvitä televisiopalvelujen tarve ja saatavuus vastaanottokohteessa.

2. Valitse antennityyppi tai -tyypit huolella tarpeen mukaan. Hyvä antenni on avainasemassa kuvan ja äänen laadun varmistamisessa.

3. Selvitä mittaamalla tai kokeilemalla antennin sijoituspaikka ja suuntaus ennen asennusta.

4. Varusta uudisrakennus riittävästi mitoitetulla putkituksella, jotta kaapelointi on mahdollisimman helppoa ja taloudellista käyttöönottovaiheessa ja tulevaisuuden laajennuksissa.

5. Rakenna aina tähtimäinen antenniverkko, joka mahdollistaa antennipalvelujen välityksen haluttuihin huonetiloihin.

6. Varusta uudisrakennuksessa jokainen huone vähintään yhdellä antennirasialla mukaan lukien keittiö.

7. Maadoita antennimasto luotettavasti.

8. Käytä antennijärjestelmän rakentamisessa vain laadukkaiksi tunnettuja ja keskenään yhteensopivia tuotteita ja rakenneosia.

9. Varmista, että antennijärjestelmää koskevat tiedot on dokumentoitu ja säilytä ne varmassa tallessa esimerkiksi talojakamokaapissa.

10. Käytä ammattiliikkeen asiantuntemusta toimivan antennijärjestelmän toteuttamiseksi.