F- ja HD3 -verkkotoimiluvat Anvia Oyj:lle

Valtioneuvosto on myöntänyt Anvia Oyj:lle kaksi verkkotoimilupaa televisiotoimintaan. Kanavanipun F toimilupa on valtakunnallinen ja siinä voidaan lähettää sekä teräväpiirto- että standardilähetyksiä. Kanavanipun HD3 verkkotoimilupa kattaa noin Uudenmaan alueen ja on tarkoitettu teräväpiirtolähetyksiin.

Verkkotoimiluvat edellyttävät, että lähetyksissä käytetään DVB-T2-standardia ja MPEG4-pakkaustekniikkaa. Kehittyneempi DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa nykyistä useamman ohjelmiston lähettämisen yhdessä kanavanipussa.

Anvia Oyj ilmoittaa käynnistävänsä valtakunnallisen F-kanavanipun maaliskuussa 2011 ja pääkaupunkiseudun HD3-kanavanipun vuoden 2010 loppuun mennessä. Toimiluvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun.

Myönnetyt toimiluvat eivät vaikuta nykyisten televisiolähetysten vastaanottamiseen ja näkyvyyteen. Uusien kanavanippujen lähetysten katselu edellyttää digiboksia, joka pystyy vastaanottamaan DVB-T2-lähetyksiä.

Valtioneuvosto myöntää kanavanippuihin ohjelmistoluvat myöhemmin.

Anvian lisäksi F- ja HD3-nippujen lupia hakivat Digita ja DNA. Edellisten lisäksi HD3-nipun lupaa haki Telemast Nordic. Hakijat olivat tasaväkisiä, joten hallitus ratkaisi asian kilpailun edistämisen perusteella. (lähdeLVM:n tiedote 8.4.2010)

 

9.4.2010