Pientalon antenniopas rakentajalle ja remontoijalle

Antennilla vastaanotettavien tv-palvelujen tarjonta on kasvanut digitalisoinnin myötä merkittävästi. Valtakunnallisia tv-kanavia on kymmeniä, jotka sisältävät sekä maksuttomia että maksullisia palveluja.

 

Teräväpiirtolähetykset (HD) käynnistyvät vuoden 2010 loppuun mennessä, kun DNA Oy käynnistää koeverkkonsa Etelä-Suomessa. Kaupalliset HD-lähetykset alkavat toden teolla keväällä 2011, jolloin myös Anvia TV Oy käynnistää HD-lähetykset maanpäällisessä verkossa. HD-lähetysten uskotaan yleistyvän lähivuosina ja vakiinnuttavan asemansa.

 

HD-lähetyksiä on mahdollista alkuvaiheessa vastaanottaa Etelä-Suomen taajama-alueilla, jos kotitaloudessa on käytössä soveltuva antenni ja vastaanotin. Antenniverkon HD-lähetysten katselu edellyttää Antenna Ready HD -televisiota tai olemassa olevaan HD-televisioon liitettävää erillistä Antenna Ready HD -sovitinta. Uuden standardin mukaisia laitteita on luvattu markkinoille vuoden 2010 loppuun mennessä. DNA:n verkon HD-lähetykset edellyttävät VHF-antennia, joka on suunnattava DNA:n lähetinmastoa kohti. Anvia TV:n lähetykset vastaanotetaan UHF-antennilla Digitan lähetinverkosta, joten useimmissa tapauksissa uutta antennia ei tarvita, jos käytössä on jo digi-tv-palveluja.

 

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry on päivittänyt Pientalon antennioppaan HD-aikaan. Oppaasta löytyy ohjeita pientalon antennijärjestelmän suunnitteluun ja toteutukseen sekä tv-palvelujen hankintaan. Opas on tarkoitettu etenkin pientalojen rakentajille ja remontoijille ja niille jotka suunnittelevat antennijärjestelmän uudistusta HD-aikaan.

 

Opas on julkaistu SANT:n nettisivujen Pientaloantennit-osiossa.

18.11.2010