YLE:n HD-lähetykset käyntiin kevään aikana

Ylen hallintoneuvosto päätti uudesta teräväpiirtokanavasta 29.3.2011. Säännölliset HD-lähetykset käynnistyvät tänä keväänä. Kanavalla ei nähdä uutta ohjelmaa, vaan se on koostekanava, joka lähettää samanaikaisina lähetyksinä ohjelmia arkisin YLE TV2:sta ja viikonloppuina YLE TV1:stä.

HD-kanavan lähetysaika on klo 17-23 ja alkuvaiheessa vuotuinen tarjonta on noin 2500 tuntia. Kanava on tv:n katsojille ilmainen palvelu, joka on samoin ehdoin kaikkien jakeluoperaattorien saatavilla. Yle ei maksa kanavan jakelusta, vaan kortti- tai maksu-tv-yhtiöt sopivat verkkoyhtiöiden kanssa jakelukustannuksista. Lähetysten aloituspäivästä päätetään, kun jakelijat ovat valmiita käynnistämään lähetykset.

Alkuvaiheessa teräväpiirtolähetysten peitoksi arvioidaan 60-80 prosenttia väestöstä, mutta tavoitteena on tarjota palvelu kaikille yhtäläisin ehdoin. Katsojalle teräväpiirto tarkoittaa viisi kertaa nykyistä tv-kuvaa tarkempaa kuvaa. Myös äänen laatu paranee. Vastaanottoon tarvitaan DVB-T2-yhteensopiva televisio tai digisovitin.

Ylen HD-kanava on ensimmäinen ennakkoarvioitu yleisradiopalvelu Suomessa. EU-säännösten mukaan julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden uudet, merkittävät palvelut arvioidaan ennen niiden käynnistämistä. Ennakkoarvioinnilla varmistettiin, että suunniteltu HD-kanava soveltuu osaksi julkista palvelua. Arviointimenettelyssä ei havaittu kilpailuongelmia ja kanavan julkisen palvelun arvo todettiin merkittäväksi. (lähde YLE:n tiedote 29.3.2011)

 

 

30.3.2011