Pientalon antenniopas päivitetty 11/2011

Pientalon antennioppaaseeen on päivitetty kanavatiedot sekä ohjeistettu tarkemmin vahvistimen valintaa (11/2011)

Teräväpiirtolähetykset ovat käynnistyneet maanpäällisessä verkossa todenteolla ja palveluja on saatavilla sekä UHF- että VHF-kanavilta. HD-palvelut eivät syrjäytä perinteisiä digi-tv-palveluja vielä vähään aikaan, joten digi-tv-palvelujen vastaanotto-ongelmat kannattaa korjata kuntoon. Päivitetty Pientalon antenniopas ohjeistaa rakentajaa ja remontoijaa.

Teräväpiirtolähetykset (HD) käynnistyivät vuoden 2010 loppulla, kun DNA Oy käynnisti koeverkkonsa Etelä-Suomessa. Kaupalliset HD-lähetykset alkoivat toden teolla keväällä 2011, jolloin myös Anvia TV Oy käynnisti HD-lähetykset maanpäällisessä verkossa. HD-lähetysten uskotaan yleistyvän lähivuosina ja vakiinnuttavan asemansa.

 

HD-lähetyksiä on mahdollista alkuvaiheessa vastaanottaa Etelä-Suomen taajama-alueilla sekä Oulun seudulla, jos kotitaloudessa on käytössä soveltuva antenni ja vastaanotin. DNA:n verkko laajenee keski- ja itä-Suomen taajama-alueille vuoden 2011 loppuun mennessä. Antenniverkon HD-lähetysten katselu edellyttää Antenna Ready HD -televisiota tai olemassa olevaan HD-televisioon liitettävää erillistä Antenna Ready HD -sovitinta. Uuden standardin mukaisia laitteita on saatavilla useilta tv-valmistajilta. DNA:n HD-lähetykset edellyttävät VHF-antennia, joka on suunnattava DNA:n lähetinmastoa kohti. Anvia TV:n lähetykset vastaanotetaan UHF-antennilla Digitan lähetinverkosta, joten useimmissa tapauksissa uutta antennia ei tarvita, jos käytössä on jo digi-tv-palveluja.

 

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry on julkaisut päivitysversion Pientalon antennioppaasta (6/2011 sekä 11/2011). Oppaaseen on päivitetty mm. kanavatarjonta sekä ohjeistettu tarkemmin antenniverkon vahvistimen valintaa. Oppaasta löytyy ohjeita pientalon antennijärjestelmän suunnitteluun ja toteutukseen sekä tv-palvelujen hankintaan. Opas on tarkoitettu etenkin pientalojen rakentajille ja remontoijille ja niille jotka suunnittelevat antennijärjestelmän uudistusta HD-aikaan.

 

Opas on julkaistu SANT:n nettisivujen Pientaloantennit-osiossa.

2.11.2011