Langattomaan laajakaistaan tehoa lisäantennilla

Viestintävirasto on julkaissut ohjeen "Kun kännykkä ei kuulu tai mobiililaajakaista tökkii - Mitä voin tehdä?".

Kännykät ja mobiililaajakaista eivät välttämättä toimi joka paikassa. Etenkin kauempana taajamista mobiilipalvelujen toimivuus voi olla hyvin häiriöllistä ja riippuvainen esimerkiksi säätilasta. Viestintävirasto on julkaissut oppaan kuuluvuuden parantamisesta, jossa ohjeistetaan lisäantennin hankintaa.

Langaton laajakaista on yleistynyt kannettavien tietokoneiden myötä. Operaattorit tarjoavat erilaisia ´mokkuloita´ ja ´nettitikkuja´, joiden avulla tietokone liittyy matkaviestinverkkoon. Uudet mobiilipalvelut kuten 3G, mahdollistavat jopa yli 10 Mbit/s -yhteyden optimaalisissa olosuhteissa. Käytännössä mobiiliverkkojen laajakaistayhteydet ovat jaettuja saman tukiaseman alueella ja riippuvaisia radioyhteyden kuuluvuudesta. Langattoman laajakaistayhteyden nopeus jää usein alle 1 Mbit/s, joka riittää perus internet selailuun ja sähköpostien lukemiseen. Kauempana taajamista mobiilipalvelujen toimivuus voi olla edelleen häiriöllistä ja sisätilakuuluvuus voi jäädä saavuttamatta ilman lisäantennia.

Nettiyhteyden laatua voidaan parantaa sisäantennilla tai ulkoantennilla. Lisätarvikkeet ovat yleensä laitetyyppikohtaisia, joten laitteiden yhteensopivuus kannattaa tarkistaa laitemyyjältä. Jos kuuluvuutta ei saada riittäväksi sisäantennilla, tarvitaan ulkoantennia, jonka asennuspalvelua voi kysyä operaattorilta tai paikalliselta antenniurakoitsijalta.

Ulkoantennin asennuksessa on huomioitava antennityyppi, kaapelointi ja liitäntä tietokoneeseen. Jos antenni joudutaan asentamaan katolle tai etäälle kiinteistöstä, on suositeltavaa käyttää asennuksessa antenniasennusliikettä, joka on erikoistunut mm. korkealla työskentelyyn ja hallitsee turvalliset asennusmenetelmät. Pätevä antenniasennusliike osaa antennimaston mitoituksen ja kiinnityksen sekä tarvittaessa ukkosmaadoituksen.

Mistä lisätietoa?

Viestintävirasto on julkaissut ohjeen "Kun kännykkä ei kuulu tai mobiililaajakaista tökkii - Mitä voin tehdä?", johon voi tutustua osoitteessa: http://www.viestintavirasto.fi/index/puhelin/ohjeitakuuluvuudenparantamiseen.html.

Matkapuhelinoperaattorien kuuluvuuskartat (Viestintäviraston koottu linkkilista) .

Ulkoantennin asennuspalveluja tarjoavia myös monet SANT:n antenniurakoitsijat, joita voi etsiä SANT:n hakupalvelun kautta.

Lisätietoa myös Sähköala.fi -sivustolla: http://www.sahkoala.fi/ajankohtaista/pienrakentajan/fi_FI/050112_3g-antennit/

5.1.2012