Esitys: Teräväpiirto vallitsevaksi 2017

LVM:n julkistamassa sähköisen median viestintäpoliittisessa ohjelma -luonnoksessa linjataan, että teräväpiirtolähetyksiin siirrytään pääsääntöisesti vuonna 2017. Perinteisiä digi-tv -lähetyksiä voi kuitenkin seurata kahdelta YLEn kanavalta ja kolmelta ´yleisen edun kanavalta´ vuoteeni 2026 saakka.

Nyt julkistetun sähköisen median viestintäpoliittisen ohjelman luonnoksen tavoitteena on mm. taata televisio- ja radiotarjonnan laatu ja monipuolisuus, luoda edellytyksiä maanpäällisen verkon televisiopalvelujen kehittymiselle, luoda kilpailua televisiomarkkinaan ja tehostaa taajuuksien käyttöä. Lähes kaikkien nykyisten verkko- ja ohjelmistolupien voimassaolo päättyy vuoden 2016 lopussa. Verkkotoimiluvat ehdotetaan jaettaviksi jatkossakin vertailevalla menetelmällä eli ei huutokaupalla.

Television kanavanipuista kaksi osoitettaisiin Yleisradiolle ja yleisen edun ohjelmiston kanaville, joita olisivat kaupalliset pääkanavat (MTV3, Nelonen, FOX). Näistä kanavanipuista toisen tulisi jatkaa ohjelmien lähettämistä nykyisellä tekniikalla vuoteen 2026 saakka. Muut kanavaniput siirtyvät teräväpiirtotekniikkaan (DVB-T2) pääsääntöisesti vuonna 2017.

LVM:n julkistamassa ohjelma -luonnoksessa todetaan lisäksi, että vaihtoehtoisia jakeluteitä edistetään siten, että nyt television käytössä oleva 700 megahertsin taajuusalue siirretään langattoman laajakaistan käyttöön vuonna 2017. Päätös 800-alueen laajakaistakäytöstä on jo olemassa. Taajuuksien määrän arvioidaan kuitenkin riittävän hyvin televisiotoiminnan tarpeisiin edellä mainittujen siirtojenkin jälkeen. Ohjelmistoluvat säilytetään, mutta menettelyä kevennetään. Television ja radion ohjelmistoluvista päättäisi Viestintävirasto, mutta viestintäpoliittisesti merkittävät päätökset tekisi edelleen valtioneuvosto. Television verkkotoimiluvat olisivat ehdotuksen mukaan voimassa 20 vuotta ja ohjelmistoluvat kymmenen vuotta.

Ohjelmaluonnos on lähetetty lausuntokierrokselle, joka päättyy 2. heinäkuuta.

Lähde: LVM:n tiedote 23.5.2012

 

 

25.5.2012