Suuri televisio vaatii laadukkaan antennijärjestelmän

Kuva: Samsung

Suurten televisioiden ja teräväpiirtolähetysten vastaanoton yleistyessä myös antennijärjestelmien toimivuuteen pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Kaupoissa myytävien televisioiden keskikoko on kasvanut valtavasti viime vuosina. Siinä missä 42-tuumaista televisiota pidettiin vielä muutama vuosi sitten lähestulkoon valtavana, myydään nykyisin runsaasti jopa yli 60-tuumaisia televisioita, joiden ruudun halkaisija on yli puolitoista metriä. Suuren kuvan nautinnollinen katselu vaatii terävää ja virheetöntä kuvanlaatua. Varsinkin yli 40-tuumaisten televisioiden kuvanlaatu näyttää varsin suttuiselta tavallisia digilähetyksiä katsellessa. Teräväpiirtokuva sen sijaan nostaa suurten, tarkkojen ja kirkkaiden ruutujen ominaisuudet oikeuksiinsa.

Pientalon antennivastaanottoon erilliset UHF- ja VHF-antennit

Maanpäällisessä antenniverkossa HD-lähetysten häiriötön vastaanotto vaatii antennien tarkkaa suuntausta ja antennivahvistimien oikean vahvistustason löytämistä. Puutteellisilla säädöillä eri lähettimistä vastaanotettavat lähetykset saattavat häiritä toisiaan, jos käytössä on laajakaistainen antenni tai -vahvistin. UHF-lähetyksiä ja VHF-lähetyksiä varten on lähes aina syytä asentaa erilliset antennit. VHF-antenni suunnataan DNA Oy:n lähetinmastoon ja UHF-antenni Digita Oy:n lähetinmastoon. Digisignaalin mittaus ei yleensä onnistu ilman ammattilaisten mittalaitteita, mutta sopiva signaalitaso saattaa löytyä suhteellisen helposti myös antennivahvistimen eri säätöjä kokeilemalla.

Kerros- ja rivitalon antennivastaanotto HD-aikaan

Antenniverkon asennuksessa ja ylläpidossa tulee käyttää aina ammattilaista. Asukas ei saa koskaan asentaa itse huoneiston verkkoon antennivahvistinta. Vaikka oman television kuvanlaatu saattaisi näin parantua, heijastuu muutos helposti naapurihuoneistojen antennipistorasioihin.

- Nykyisin on linjattu, että teräväpiirtolähetysten vastaanotto kuuluu taloyhtiöiden asukkaiden peruspalveluihin, joten huonosta kuvanlaadusta pitäisi keskustella ensiksi isännöitsijän kanssa. Tämän jälkeen isännöitsijä tai taloyhtiö voi päättää antenniverkkoon mahdollisesti tehtävistä parannustöistä, Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kemppi kertoo.

(lähde: SANT ry:n lehdistötiedote 7.11.2012)

 

7.11.2012