Antenni-tv:n teräväpiirtosiirtymästä suunnitelma

Teräväpiirtopalvelujen vastaanotto antenni-tv:n kautta edellyttää Antenna Ready HD- televisiota tai Full HD/HD-Ready tv-vastaanottimen yhteydessä käytettävää Antenna Ready HD-sovitinta

Maanpäällisen verkon televisiotoiminta siirtyy laajamittaisemmin uudempaan lähetystekniikkaan vuodesta 2017 lähtien. Uusi tekniikka (DVB-T2) kasvattaa televisiokanavien määrää ja laajentaa teräväpiirtolähetysten tarjontaa.

LVM:n asettama maanpäällisen televisiotoiminnan teknologiasiirtymää valmistelevan työryhmän väliraportissa esitetään suunnitelma T2-teknologiasiirtymän etenemisestä. Vaiheittainen siirtymä koskee ensimmäisessä vaiheessa antenniverkon maksukanavia. Viimeisinä vuorossa ovat Yleisradion kanavat ja ns. yleisen edun kanavat, joita ovat tällä hetkellä MTV3, Nelonen ja Fox. Varsinainen siirtymä alkaa vuonna 2017 ja se kestää useita vuosia. Uuteen tekniikkaan siirtyminen koskee vain UHF-antenniverkkoa. Kaapelitelevisioon, satelliittitelevisioon ja internetin kautta vastaanotettaviin lähetyksiin ei tule muutoksia. DNA:n VHF-antenniverkko käyttää jo nykyisin DVB-T2-tekniikkaa ja välittää HD-palveluja.

Ennen vuotta 2017 tapahtuu taajuussiirtymä, joka merkitsee 700 MHz:n alueella tapahtuvan tv-jakelun loppumista. Samanaikaisesti edistetään loppuasiakkaiden siirtymistä teräväpiirtopalvelujen käyttöön eli hankkimaan Antenna Ready HD -vastaanottimia ja -palveluja sekä kunnostamaan antennijärjestelmät HD-aikaan.

(LVM:n tiedote 26.11.2013, Teräväpiirtolähetykset koko antenniverkkoon 2010-luvun lopulla)

26.11.2013