Lisää sisältöä ja tarkempaa kuvaa antenniverkkoon
Antennitelevisioverkon lähetystekniikka on uudistumassa. Jo nyt käytössä oleva teräväpiirtokuvaa välittävä DVB-T2 -tekniikka otetaan käyttöön nykyistä useammilla tv-kanavilla vuoden 2017 alusta alkaen.
Noin puolessa Suomen kotitalouksista televisiota katsotaan antenniverkon kautta. Näille katsojille lähetystekniikan muutos tarkoittaa lisää televisiokanavia ja enemmän HD-tasoista katsottavaa. Oleellista on, että katsojilla on käytössään televisio tai digiboksi, jolla uuden tekniikan lähetyksiä voi vastaanottaa. Tällaisen laitteen tunnistaa Antenna Ready HD - merkinnästä, joka tarkoittaa myös, että laite on Suomessa testattu ja toimii moitteettomasti suomalaisissa antenniverkoissa. "Laitteiden perusteellisella testaamisella haluamme varmistaa, että suomalaisille on tarjolla teknisesti toimivia ja Suomen olosuhteissa testattuja vastaanottimia. Hankkimalla Antenna Ready HD -hyväksytyn laitteen voi varmistua siitä, että laite toimii tulevaisuudessakin ja että siinä on DVB-T2 -viritin, jolla voi jo nyt katsella teräväpiirtolähetyksiä", sanoo testijärjestelmää organisoivan FiCom ry:n toimitusjohtaja Reijo Svento.
Nykytelkkarin voi päivittää digiboksilla
Vaikka tekniikka kehittyy, ei nykyinen digitelevisio muutu käyttökelvottomaksi. Jos televisiossa ei ole antenniverkon teräväpiirtolähetyksien katsomiseen tarvittavaa DVB-T2 -viritintä, siihen voi liittää Antenna Ready HD -digiboksin. Uutta televisiota ostaessaan kannattaa kuitenkin tarkistaa myyjältä, että vastaanotin toimii myös antenniverkon uudella DVB-T2 -lähetystekniikalla. Näin pääsee heti nauttimaan teräväpiirtolähetyksistä.
Kahdella antennilla koko tarjonta
Suomessa on kaksi antenniverkkoa, jotka toimivat eri taajuusalueilla. Digita tarjoaa palveluita UHF- ja DNA VHFverkossa. Koko antenniverkon teräväpiirtotarjonnan näkee, kun talossa on kummatkin antennit. Eri verkoissa näkyvät kanavat sekä ohjeet antennin suuntaamiseksi löytyvät Digitan ja DNA:n verkkosivuilta. Antenniverkossa televisiokanavat lähetetään ilmassa eri taajuuksilla, ja yhdelle taajuusalueelle mahtuu rajallinen määrä kanavia. Uusi DVB-T2 -lähetystekniikka mahdollistaa taajuuksien tehokkaamman käytön, jolloin voidaan lähettää entistä useampia kanavia entistä parempilaatuisina.
Osa TV-kanavien taajuuksista muuttuu tulevina vuosina
Osa UHF-antenniverkon taajuusalueesta siirretään mobiililaajakaistan käyttöön. Tässä yhteydessä nykyisten televisiokanavien lähetystaajuuksia tullaan muuttamaan. Näillä näkymin muutoksia aletaan tehdä alueittain ensi keväänä ja ne saatetaan päätökseen vuoden 2016 loppuun mennessä. Viestintävirasto tiedottaa taajuusmuutoksista alueellisesti, kun niiden aikataulu tarkentuu.
(lähde Ficom ry:n tiedote 17.11.2014)