Viestintäviraston taajuusmuutosneuvontapalvelu avattu

Viestintävirasto avasi 1.9.2015 neuvontapalvelun, joka antaa kuluttajille ohjeita television kanavahaun tekemisessä UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoon toteutettavien taajuusmuutosten aikana.

Neuvontapalvelun puhelinnumero on 0295 390 280, ja se on avoinna arkisin klo 14.00 - 19.00.

Television kanavahaku on tehtävä uudelleen omalla alueella tehtyjen taajuusmuutosten jälkeen. Useimmat televisiot suorittavat kanavahaun automaattisesti, kun kanavahaku käynnistetään. Jotkin televisiot saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Mikäli ongelmia kuitenkin esiintyy kanavahaun tekemisessä omalla alueella tehtyjen taajuusmuutosten jälkeen, kannattaa ottaa yhteyttä Viestintäviraston neuvontapalveluun.

Vastaanotto-ongelmissa auttaa sen sijaan lähetysverkkoa ylläpitävä operaattori. Sen tehtävänä on selvittää muun muassa lähetysverkkoihin, antennijärjestelmiin, näkyvyys- ja kuuluvuusalueisiin ja lähetysverkon vastaanotto-ongelmiin liittyviä asioita.

Taajuusmuutokset jatkuvat loppuvuonna Pohjois-Suomessa ja Joensuun alueella

Taajuusmuutokset toteutetaan alueittain vuosien 2015 - 2016 aikana. Taajuusmuutokset tehdään loppuvuonna Pohjois-Suomessa muun muassa Kuusamon, Kajaanin, Sotkamon, Rovaniemen ja Oulun alueilla sekä Joensuussa Kiihtelysvaaran lähetysasemalla. Tarkemmista taajuusmuutosten aikatauluista kerrotaan Digitan ylläpitämässä verkkopalvelussa www.taajuusmuutos.fi.

Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin televisioiden kanavahaku on tehtävä. Omakotitaloissa television kanavahaku on tehtävä sen jälkeen, kun taajuusmuutokset omalla alueella on toteutettu.
Taajuusmuutokset koskevat vain Digitan operoimaa antenni-tv-verkkoa, mutta ne koskettavat valtaosaa suomalaisista antenni-tv-katsojista. Muutostyöt eivät koske DNA:n operoimaa VHF- antenniverkkoa, kaapeli-, satelliitti- eikä iptv-kotitalouksia.

Taajuusmuutokset ovat välttämättömiä, sillä antennitelevisioverkon hyödyntämä ns. 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön.

Katso myös:

Taajuusmuutosten etenemistä kuvaava kartta [pdf, 91 KB]

Lähde: Viestintäviraston tiedote 28.8.2015

 

2.9.2015