YLE:n HD-lähetysten jakelu päättyy Digitan antenni-tv-verkossa

Kuva: Samsung

YLE:n HD-muotoisten kanavien lähetykset päättyvät Digitan antenni-tv-verkossa 31.12.2015. Muutos ei vaikuta YLE:n peruskanavien eli SD-muotoisten televisiokanavien jakeluun millään tavalla. Ne näkyvät edelleen valtakunnallisessa A-kanavanipussa.


YLE:n kaikki HD-muotoiset kanavat näkyvät edelleen DNA:n antenniverkossa, jossa tavoitteena on tarjota kanavat nykyiseen tapaan myös jatkossa. DNA:n antenniverkko kattaa noin 85 prosenttia Suomen kotitalouksista. DNA:n antenni-tv-palvelujen vastaanotto edellyttää VHF-antennivastaanottoa. Lisätietoa taloyhtiöiden ja pientalojen VHF-vastaanottojärjestelmistä löytyy SANT ry:n sivustolta.

YLE:n tv-kanavat siirtovelvoitteen piirissä

Siirtovelvoite eli niin kutsuttu must carry -sääntely perustuu tietoyhteiskuntakaaren 227 §:ään. Siirtovelvoitteen alaisia ohjelmistoja ovat tällä hetkellä:

  • Yleisradio Oy:n julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmistot, joita jaetaan maanpäällisessä joukkoviestintäverkossa. Televisiokanavista siirtovelvoitteen piiriin kuuluvat YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem ja YLE Teema. DNA:n antenni-tv-verkkojen alueella siirtovelvoitteen piiriin kuuluvat myös seuraavat YLE:n HD-lähetykset: YLE TV1 HD, YLE TV2 HD, YLE Fem HD ja YLE Teema HD.
  • Vapaasti vastaanotettavat yleisen edun mukaiset valtakunnallisen ohjelmistoluvan nojalla lähetettävät televisio-ohjelmistot, joihin tulee liittää ääni- ja tekstityspalvelu. Tällaisia ohjelmistoja ovat MTV3 ja Nelonen.

Kaapelitelevisio- ja IPTV-verkossa toimivan teleyrityksen lisäksi siirtovelvoite koskee myös yhteisantennijärjestelmiä: asunto-osakeyhtiön, kiinteistöosakeyhtiön tai muun niihin verrattavan yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjän on huolehdittava siitä, että kiinteistöjen antennijärjestelmät pystyvät vastaanottamaan ja jakamaan siirtovelvoitteen piirissä olevat kanavat asukkaille muuttamattomina ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa.

Lisätietoa siirtovelvoitteesta liittyen taloyhtiöiden yhteisantenniverkkoihin Viestintäviraston sivustolta.

Lisätietoa YLE:n HD-kanavien jakelun päättymisestä Digitan antenni-tv-verkossa, Digitan tiedote 17.12.2015.

Lisätietoa YLE:n HD-kanavien jakelusta myös YLE:n tiedotteessa.

28.12.2015