Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät vähitellen

Antenna Ready HD -merkintä televisiovastaanottimessa kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja soveltuu HD- ja SD-lähetyksiin.

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset mahdollistava televisio tai digiboksi on tuoreimman selvityksen mukaan 37 prosentilla niistä kotitalouksista, joissa TV-ohjelmia on mahdollista vastaanottaa vain antenni-tv:n kautta. Viime joulukuussa vastaava osuus oli 33 prosenttia.

Kaikista TV-talouksista 64 prosentilla on vähintään yksi vastaanotin, jolla teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen on mahdollista. Tähän sisältyvät niin kaapeli-, antenni-, satelliitti- kuin IPTV-vastaanottokin.

Antenni-tv:n yleistyvä lähetystekniikka edellyttää vastaanottimilta DVB-T2-viritintä

Television antenniverkossa otetaan lähivuosina käyttöön nykyistä laajemmin uusi DVB-T2-lähetystekniikka, joka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan tai vaihtoehtoisesti useampien perustasoisten kanavien lähettämisen. Nykytekniikalla (DVB-T) lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee samalla vaiheittain.

Uuden lähetystekniikan mukaisten ohjelmistojen katselu edellyttää kuluttajilta DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota tai digiboksia. Kuluttajansuojalain mukaan myyjien velvollisuus on kertoa laitteiden ja teräväpiirtolähetysten yhteensopivuudesta. Vähittäismyyntiliikkeissä on edelleen myynnissä kuluttajille antenniverkkoon tarkoitettuja televisioita, joista DVB-T2-viritin puuttuu. Kaupan myyntitilastoja laativan GfK:n mukaan maaliskuussa myydyistä televisiovastaanottimista ja digibokseista vajaasta 10 prosentista puuttui DVB-T2-viritin.

Antenna Ready HD -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja sillä voi katsoa antenniverkon televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena. Luettelo testatuista vastaanottimista löytyy osoitteesta: www.testatutlaitteet.fi.

Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetystekniikkaan ei ole tulossa muutoksia.

Lähde: Viestintäviraston tiedote 17.5.201617.5.2016