TV-kanavien lähetystaajuuksiin muutoksia pääkaupunkiseudulla

Taloverkko Oy:n antenniasentaja Juha Girsenin ja toimitusjohtaja Hannu Liimataisen mukaan pääkaupunkiseudulla on siirrytty jo pitkälti teräväpiirtolähetysten katseluun. Muutamaa satunnaista katvealuetta lukuun ottamatta HD-kuvan saa näkymään häiriöttömästi kaikkialla Uudenmaan alueella.

Taajuusmuutokset edellyttävät korjauksia antennitaloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

Digitan antenniverkon 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Espoon TV-aseman D-, E- ja H-kanavanippujen kanavien – kuten Jim, Kutonen ja TV5 – taajuusmuutostyöt alkavat 8.9. Lisäksi useiden maksullisten kanavien taajuudet muuttuvat. Muutostöiden aikana ohjelmia lähetetään rinnakkain uudella ja vanhalla taajuusalueella 10.10. saakka.

Espoon Latokaskessa sijaitsevan päälähetysaseman masto kohoaa 326 metrin korkeuteen. Aseman peittoalueella asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä Tammisaaresta Porvooseen ulottuvalla alueella. Viestintäviraston arvion mukaan heistä noin puolet vastaanottaa TV-lähetyksiä antenniverkon kautta.

Antenniverkon lähetyksiä seuraavissa omakotitaloissa kanavat voi virittää tänä aikana itse uudelle taajuusalueelle television ja digiboksin kanavahausta, mutta taloyhtiöiden ja muiden suurten kiinteistöjen yhteisantennijärjestelmien säätäminen edellyttää antenniasentajan kutsumista paikalle. Taajuusmuutos saattaa edellyttää myös yhteisantennijärjestelmän keskusvahvistimen uusimista.
Pääkaupunkiseudulla toimivan Taloverkko Oy:n toimitusjohtaja Hannu Liimataisen ja antenniasentaja Juha Girsenin mukaan isommissa, ammattilaisten isännöimissä taloyhtiöissä taajuusmuutoksesta aiheutuvat korjaukset on tehty jo suurelta osin valmiiksi, mutta varsinkin pienemmistä rivitaloyhtiöistä on tullut viime aikoina runsaasti soittoja.

– Muutostöiden yhteydessä meidän tavoitteenamme on ollut tarkastaa, että taloyhtiössä voidaan vastaanottaa kaikki kanavat, mitä mahdollista. Tässä vaiheessa isompia muutostöitä ei välttämättä ehditä kuitenkaan enää tekemään ennen taajuuksien vaihtumista, Hannu Liimatainen ja Juha Girsen kertovat.

Niin ikään pääkaupunkiseudulla toimivan Sähkö-Huhta Oy:n antenniasentaja Jarmo Salolla on riittänyt kiireitä jo useamman viikon ajan.

– Minulla ja meidän toisella antenniasentajalla alkaa olla jo kolmesataa kohdetta sovittuna kalenterissa rinnakkaislähetysten ajaksi. Aika vauhdikkaasti saa mennä paikasta toiseen, Jarmo Salo kertoo.

Muutokset eivät vaikuta kaapelitelevisioverkon kiinteistöihin tai pelkästään IPTV-lähetyksiä seuraaviin taloyhtiöihin.

Lisätietoja SANT ry:n tiedotteessa 17.8.2016.

Uudenmaan pätevät antenniurakoitsijat


17.8.2016