Espoon ja Turun alueen rinnakkaislähetyksiin jatkoaikaa

Antenni-tv-verkon D-, E- ja H-kanavanippujen taajuudet muuttuivat Espoon päälähetysasemalla torstaina 8. syyskuuta. Lähetykset käynnistyivät heti uusilla taajuuksilla. D- ja E-kanavanippujen tv-lähetyksiä lähetetään uusien taajuuksien lisäksi myös poistuvilla taajuuksilla. Rinnakkaislähetysaikaa jatketaan kahdella viikolla ja tv-lähetyksiä lähetetään poistuvilla taajuuksilla maanantaihin 24. lokakuuta saakka. Vastaava rinnakkaislähetysajan muutos tapahtuu myös Turun päälähettimien rinnakkaislähetysten osalta. Turun muutokset käynnistyvät 15.-17.11.2016 ja kanavanippujen A, B, C ja E rinnakkaislähetykset päättyvät 9.1.2017.

Espoo, 8.9. käynnistyneet uudet lähetystaajuudet
Kanavanipun D lähetystaajuus 650 MHz eli lähetyskanava 43.
Kanavanipun E lähetystaajuus 514 MHz eli lähetyskanava 26.
Kanavanipun H lähetystaajuus 618 MHz eli lähetyskanava 39.

Espoon päälähetysasema, tv-kanavat, joita muutos koskee:

Kanavanippu D: Viasat Urheilu,Viasat Jalkapallo, Viasat Jääkiekko,  Viasat Sport, Viasat Hockey, Viasat Golf, Viasat Film Premiere, Viasat History, MTV Fakta, MTV Sport 2, C More Hits, National Geographic Channel, Animal Planet, Investigation Discovery, Eurosport 2, Disney Junior, Disney XD, Nelonen Pro 3, Nelonen Pro 4, Nelonen Pro 5, Nelonen Pro 6, Nelonen Pro 7, Nelonen Pro 8, Viasat NHL Xtra 1, Viasat NHL Xtra 2, Viasat NHL Xtra 3, Viasat NHL Xtra 4, Viasat NHL Xtra 5, Viasat NHL Xtra 6, Viasat NHL Xtra 7.

Kanavanippu E:
TV5, Jim, Kutonen, Nelonen Prime, Nelonen Maailma, Nelonen Nappula

Kanavanippu H:
AlfaTV

Rinnakkaislähetykset 8.9. – 24.10. kanavanippujen D ja E lähetyksissä
Espoon päälähetinasemalta lähetetään vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti kuuden viikon ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanvaihto. H-kanavanipun osalta ei välitetä rinnakkaislähetyksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että H-kanavanipun kanavat ovat lakanneet näkymästä 8.9. tehdyn taajuusmuutoksen jälkeen. Kanavat saa näkyviin hakemalla ne uudestaan. Yhteisantennikiinteistöissä on tätä ennen pitänyt tehdä vahvistimen kanavaviritys.

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan mahdollisimman pian. Mikäli muutoksia ei tehdä, lakkaavat D- ja E-kanavanipun näkymästä rinnakkaislähetyksen loputtua ja H-kanavanippu 8.9.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Turun alueen taajuusmuutoksista

Espoon rinnakkaislähetysten jatkumisesta johtuen siirtyvät Turun päälähetysasemalla tehtävät taajuusmuutokset viikolta 43 viikolle 46, jolloin asemalla tehdään muutostöitä 15.-17.11.2016. Kanavanippujen A, B, C ja E rinnakkaislähetykset kestävät vuodenvaihteen yli 9.1.2017 saakka, jotta tv-katsojille voidaan taata katkottomat tv-lähetykset joulun aikaan. Tarkempaa tietoa Turun alueen rinnakkaislähetysten jatkoajasta antaa Digita.

Lisätietoja osoitteesta www.taajuusmuutos.fi

Lähde: STT Infotiedote 5.10.2016.


 

5.10.2016