Antennialan tekniikkapäivässä esillä uusi toimilupakausi, määräys 65B ja pientalon mobiiliantenniratkaisut

Liikenneneuvos Ari-Pekka Manninen Liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoi antenni-tv:n uudesta toimilupakaudesta. (kuva: Mikko Arvinen)

Lokakuun lopulla Hämeenlinnassa pidettyyn Antennialan tekniikkapäivään osallistui hieman yli 100 osanottajaa. SANT ry:n järjestämä teemapäivä kokosi paikalla antenni- ja teleurakoitsijoita, laitetoimittajia ja verkko-operaattoreiden edustajia.

Aamupäivällä kuultiin Liikenne- ja viestintäministeriön puheenvuoro uusista verkko- ja ohjelmaluvista ja Viestintäviraston 700 MHz:n tilannekatsaus. Lisäksi kuultiin Digita Oy:n ja DNA Oyj:n odotuksista uuden toimilupakauden kynnyksellä. Antenni-tv:n muutos jatkuu tulevina vuosina. Käynnissä on T2-siirtymä, joka huipentuu maaliskuussa 2020, jolloin T1-verkon toiminta lakkaa.

Iltapäivällä käsiteltiin antenniurakoinnin ajankohtaisia kysymyksiä. Viestintäviraston määräys 65 B astui voimaan heinäkuussa 2016. Uusi määräys velvoittaa todentamaan nykyisen sisäverkon laajakaistakelpoisuuden, kun suunnitteilla on kiinteistön linjasaneeraus tai vastaava merkittävä peruskorjaus. Määräys velvoittaa tarvittaessa uudistamaan sisäverkon. Uusi määräys tuonee lisätöitä antenni- ja teleurakoitsijoille.

Mobiililaajakaistapalvelujen käytön uskotaan kasvavan merkittävästi lähivuosina. Etenkin netti-tv-palvelut edellyttävät hyvää laajakaistayhteyttä. Monet pientalot sijaitsevat kuitenkin alueella, johon nopeita mobiililaajakaistayhteyksiä ei saada ilman suunta-antennia. Tekniikkapäivän yhteydessä tehtiin läpileikkaus saatavilla oleviin pientalon suunta-antenniratkaisuihin. Mobiilisuunta-antennin asennus vaatii oikeiden asennusmenetelmien tuntemista ja edellyttää yleensä ammattiasentajan käyttöä. Kurssilla saatiin vinkkejä antennin valintaa, asennukseen ja käyttöönottoon.

 

SANT:n jäsenyritysten edustajilla on mahdollisuus tutustua luentomateriaaliin jäsensivuilla.


7.11.2016