Taajuustalkoot -palvelun kautta apua LTE 700 häiriöihin

Uusista langattoman viestinnän 4G-tukiasemista, jotka toimivat 700 MHz:n taajuusalueella, voi aiheutua häiriöitä pienelle osalle antennitelevisio-talouksia. Operaattoreilla on velvollisuus palauttaa televisiokuva veloituksetta.

Viestintävirasto on myöntänyt teleoperaattoreille DNA, Elisa ja Sonera radioluvat 700 megahertsin taajuusalueelle 1.2.2017 alkaen. Suurin osa antenneista ja televisioista vastaanottaa tätä taajuusaluetta, joka oli aiemmin varattu TV-lähetyksille, siksi uusista tukiasemista saattaa aiheutua häiriöitä antenni-TV-vastaanotolle. Häiriöitä voi syntyä etenkin, jos vastaanottopaikka on lähellä uutta 700 MHz:n tukiasemaa.

Ohjeita mahdollisten antennitelevision häiriöiden poistamiseen

Mahdollisten antennitelevision häiriöiden poistosta ja neuvonnasta vastaavat teleoperaattorit DNA, Elisa ja Sonera. Yritykset toimivat yhteistyössä antennitelevisioverkoista vastaavan Digitan kanssa. Häiriöistä ilmoitetaan yhteiseen palvelu- ja neuvontapisteeseen www.taajuustalkoot.fi-verkkopalvelussa tai soittamalla arkisin klo 8 - 20 neuvontanumeroon 020 411 7676. Taajuustalkoot-palvelu on ollut käytössä jo vuodesta 2014, jolloin 4G-verkon rakentaminen 800 MHz:n taajuusalueella käynnistyi.

Taajuustalkoot-palvelu voi valtuuttaa antenniasentajan korjaamaan häiriintyvän antennijärjestelmän televisiokuvan palauttamiseksi. Asennuspalvelu on televisionkatsojille ilmainen.

Operaattoreiden vastuulla on vain häiriön poistaminen televisiokuvan vastaanotossa. Muista vastaanottojärjestelmän muutoksista ja niiden kuluista asiakas vastaa itse ja niistä on sovittava erikseen antenniasentajan kanssa.

Viestintävirasto ratkaisee erimielisyydet

Viestintävirasto valvoo, että 4G-operaattorit noudattavat verkkotoimilupaehtoja. Erimielisyyksistä häiriönpoistotilanteissa pyydetään ilmoittamaan Viestintävirastoon yhteydenottolomakkeella.

Lähde: Viestintäviraston tiedote 1.2.2017.


10.2.2017