Televisio uudistuu

SANT ry:n kevätinfossa 7.4 Lahdessa oli esillä antenni-tv:n uusi toimilupakausi sekä tulevaisuuden televisio.  

SANT ry:n kevätinfo pidettiin Lahden Radio- ja TV-museossa 7.4. Tilaisuuden yhteydessä oli mahdollisuus tutustua tv:n kehittymisestä kertovaan näyttelyyn.(kuva: Samuli Mononen)

Antenni-tv:n uuden toimilupakausi käynnistyy 17.5.2017. Digitan välittämiä UHF-kanavia ryhmitellään verkkotoimilupamuutoksista johtuen siten, että kaikkiin antenni-tv-vastaanottimiin on suoritettava kanavien uudelleenhaku, jos vastaanotin ei tee hakua automaattisesti. Muutos tapahtuu yhden päivän aikana 17.5.2017.

Digitan verkossa välitettävät maksu-tv-kanavat siirtyvät käyttämään samanaikaisesti T2-jakelua. Käytännössä moni perinteisen maksu-tv-kortin omaava kotitalous joutuu viimeistään nyt hankkimaan uuden "Antenna Ready HD" T2-vastaanottimen, jos aikoo katsoa maksu-tv-palveluja antenniverkon kautta. Tarkampaa tietoa muutoksista lupailtiin huhtikuun aikana.

Televisio tulevaisuudessa?

Kehityspäällikkö Risto Huoso YLE:stä kertoi kevätinfossa television tulevaisuuden näkymistä. Onko televisio jatkossa ’olohuoneen seinän valtaaja’ vai ’aina mukana kulkeva kännykkä’, pohdiskeli Huoso. Suomessa on tällä hetkellä yli 4,6 miljoonaa tv-vastaanotinta ja 91% väestöstä katselee viikoittain televisiota. TV-ohjelmia katsotaan perinteisen tv-vastaanottimen kautta (94%:ssa kotitalouksista), tietokoneella (45%), tabletilla (27%) ja älypuhelimella (22%), jatkoi Huoso.

(viitattu lähde: Finnpanelin tutkimus ”TV-vuosi 2017).

Televisiojakelutekniikoissa on valinnanvaraa. Katsojat eivät ole enää sidoksissa paikkaan tai aikaan. Katselutapoja on monia. Vanhemmalle ikäpolvelle (45+) perinteinen tv:n katselu on edelleen tärkeä. Erityisesti nuorison tv:n katselu on siirtynyt IP-verkkoihin. YLE Areenan, Katsomon ja Ruudun ohjelmakäynnistyksiä on rekisteröity viime aikoina noin 50 miljoonaa kuukausitasolla, Huoso totesi.

Kevätinfon luentomateriaaliin voi tutustua tarkemmin SANT:n jäsensivuilla.

 


12.4.2017