Toimiiko televisiosi vuonna 2020?

Viestintävirasto ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttavat, että nyt hankittavan television tulee tukea uutta lähetystekniikkaa, joka otetaan käyttöön kokonaisuudessaan vuonna 2020. 

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31.3.2020 käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa. Uusi DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-tasoisen kuvanlaadun ja suuremman määrän perustasoisia (SD) ohjelmakanavia.

Kun muutos tapahtuu, televisiokanavat näkyvät antenniverkossa vain uutta tekniikkaa tukevalla televisiolla tai digiboksilla. Viestintävirasto kehottaakin kuluttajia olemaan tarkkoina joulun lahja- ja alennusmyynneissä jo nyt.

Suomessa testatuista televisioista ja digibokseista kertova “Antenna Ready HD" -merkintä takaa sen, että laite toimii mm. tekstitysten osalta moitteettomasti kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa. Merkintä löytyy yleensä pakkauslaatikosta. Oman television valmiuden voi lisäksi tarkistaa helposti osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että myyjällä on velvollisuus kertoa, toimivatko myytävät laitteet uudella tekniikalla. Tieto on käytävä selvästi ilmi myös verkkokaupassa.

Muutos ei koske kotitalouksia, joissa katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-, satelliitti-, tai IPTV-lähetyksinä. Lisäksi uusi tekniikka on antennitalouksissa jo käytössä, mikäli kotitaloudessa katsotaan maksu-tv-kanavia, jotka siirtyivät uuteen lähetystekniikkaan tämän vuoden toukokuussa.

Muista ainakin nämä asiat televisio-ostoksilla:

1. TARKISTA esimerkiksi isännöitsijältä, onko asuntosi antenniverkossa.

2. KYSY neuvoa myyjältä! Lain mukaan myyjällä on velvollisuus kertoa asiakkaalle, jos vastaanottimella ei voi katsoa televisiota muutoksen jälkeen.

3. VALITSE televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin tai joka on Antenna Ready HD -testattu.

Tarkista television toimivuus: toimiikotelkkarini2020.fi

Ostajan opas [pdf, 29 KB] televisiokaupoille.

Faktalaatikko:

DVB-T2 = Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla myös HD-lähetykset välitetään. Korvaa vähitellen sen rinnalla nyt käytetyn DVB-T-lähetystekniikan. Edellyttää toimiakseen DVB-T2-virittimen televisiovastaanottimessa tai digiboksissa.

SD = Standard-definition. Perustarkkuudella näytettävä televisiokuva.

HD = High-definition. Perinteistä televisiokuvaa huomattavasti tarkempi, teräväpiirtokuva.

IPTV = Sopimukseen perustuva palvelu, joka mahdollistaa vähintään kaikkien vapaasti vastaanotettavien valtakunnallisten tv-kanavien lineaarisen vastaanoton internetyhteyden kautta teleyrityksen omalle laajakaista-asiakkaalle. IPTV on eri asia kuin nettitelevisio.

Lähde: Viestintäviraston tiedote 22.11.2017.


28.11.2017