Hannu Liimatainen vastaanotti SANT ry:n puheenjohtajan nuijan Martti Kempiltä Leppävaaran Sähkötalolla 30.11. Taustalla SANT:n toiminnanjohtaja Tauno Hovatta sekä hallituksen jäsenet, DNA Oyj:n Pekka Viitanen, Digita Oy:n Airi Mölsä, Laatuantenni Oy:n Jouko Karastie, Antennimies Ky:n Ari Flyktman, Teleste Oyj:n Anssi Mäkiranta, Teletaito Ky:n Ilkka Jutila ja Finnsat Oy:n Jani Paananen.

Satelliitti- ja antenniliitto kiittää Martti Kemppiä

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n hallitus kokoontui viimeisen kerran Martti Kempin johdolla Espoossa 30.11.2017. Seuraavassa kokouksessa vetovastuun ottaa Hannu Liimatainen.

 

SANT ry:n puheenjohtajana vuodesta 2008 toiminut Martti Kemppi täyttää joulukuussa 75 vuotta.

– Aloitin antennien asennustyöt 1950-luvun loppupuolella asentamalla antenneja Mikkelin seudulla heti, kun Lahdessa alkoi TV-lähetykset. Yleisradioon menin vuonna 1967 ja jäin sieltä eläkkeelle vuoden 2003 lopussa yhteisantennitarkastajan tehtävästä. Vuoden 2004 alussa perustin oman, yhä toimivan Martti Kemppi Oy:n ja jo samana syksynä pääsin mukaan SANT ry:n hallitustoimintaan. Puheenjohtajavaksi minut valittiin Raimo Perämaan jälkeen vuonna 2008, Martti muistelee.

Kuluneilta vuosilta Martti muistaa erityisesti lukuisia Yleisradion aikaisia satelliittiantennien asennustöitä – joita vastaavista hommista kovinkaan monella ei ole samanlaista kokemusta – sekä vuosituhannen alun digisiirtymän kiireitä ja kommelluksia.

– Muistan kun Yleisradion vanha kollega sai kunnian painaa analogiset lähetykset lopettanutta nappia vuonna 2007. Tämän jälkeen ruutuun tuli teksti, että lähetykset ovat loppuneet.


Asiat riitelevät, ihmiset eivät

 

Satelliitti- ja antenniliitto kiittää Marttia kuluneista vuosista. Martin periaatteet ”asiat saattavat riidellä mutta ihmiset eivät ja työt tehdään ihmiset huomioiden” pysyvät jatkossakin liiton toiminnan ohjenuorina.

SANT:n seuraava kokous pidetään helmikuussa liiton uuden puheenjohtajan, vantaalaisen Taloverkko Oy:n toimitusjohtaja Hannu Liimataisen johdolla.

Hannu on toiminut antennialalla vuodesta 2005 lähtien.

– Taloverkko Oy:n entinen vetäjä jäi sivuun vuonna 2007 ja minä siirryin sähkövoimatekniikan insinöörinä turva-alalta antenniurakointiyrityksen johtoon. SANT:n hallitustyöhön pääsin mukaan heti alusta alkaen. 

Nykyisin yksin Hannun omistuksessa olevan yrityksen palveluksessa on kahdeksan työntekijää. Tällä hetkellä suurin osa yrityksen töistä on remontoitavien kerrostalojen antenni- ja sisäverkkojen uusimistöitä sekä antennijärjestelmien huoltotöitä.

– Digisiirtymän aikana yrityksen liikevaihto ylitti ensimmäisen kerran miljoonan euron rajan, mutta siitä pudottiin nopeasti puoleen kun nämä kunnostustyöt saatiin valmiiksi. Nyt lähestytään taas miljoonan euron rajaa, mutta kyllä yrittäjällä töitä saisi olla aina enemmänkin.


Tärkeää vaikutustyötä kulisseissa
  

Siinä missä joidenkin muiden Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton jäsenjärjestöjen tärkeänä tehtävänä on toimia alan toimijoiden yhdyssiteenä esimerkiksi yhteisten vapaa-ajan aktiviteettien järjestämisen ja matkojen merkeissä, on Satelliitti- ja antenniliiton toiminta ollut viime vuodet pääasiassa arkisempaa puurtamista.

– Totta kai kaikenlaista voisi tehdä, mutta resurssit ovat rajalliset, eikä yrittäjillä ole oikein aikaakaan yhteisille kesälomareissuille, Hannu pohtii.

Jatkossa Hannulle siirtyvät Martin vastuut ja SANT:n edustus esimerkiksi LVM:n maanpäällisen televisiotoiminnan T2-siirtymää valmistelevassa työryhmässä ja Viestintäviraston sisäverkkomääräys 65:n päivitysten valmistelutyöryhmässä.

– Tämä on sellainen näköalapaikka, missä pääsee vaikuttamaan. Vaikka suurimmat muutokset ovat jo takana, on esimerkiksi sisäverkkomääräyksen tulevaan 65 C -versioon esitetty joitakin teleurakoitsijoille hankalia kohtia, mihin pitää yrittää vielä vaikuttaa, Hannu kertoo.

 

Lisää Martin mietteitä vuosien varrelta voitte lukea hänen Kemppi.tv-kotisivuillaan


Teksti ja kuva: Mikko Arvinen

 

 

4.12.2017