Antennitaloyhtiöiden huomioitava tv-ohjelmien siirtovelvoite

Antennitaloyhtiössä tarvitaan sekä UHF- että VHF-antenni. Antennien uudelleensuuntaus ja uudisasennus onnistuu turvallisesti nostokorista. (kuva: Mikko Arvinen)

Siirtovelvoitteen piirissä olevien ohjelmistojen ja palvelujen on oltava asukkaiden saatavilla muuttamattomina ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa. Siirtovelvoitteen piirissä on tällä hetkellä Ylen tv-ohjelmistot ja tämän vuoden alusta alkaen myös MTV3- ja AlfaTV-kanavat.


Kaapeli-tv-operaattorit ovat velvollisia siirtämään verkossaan ilman korvausta tv-ohjelmien siirtovelvoitteen piirissä olevat tv-ohjelmistot. Siirtovelvollisuus koskee myös asunto-osakeyhtiöitä, kiinteistöosakeyhtiöitä tai muuta niihin verrattavaa yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjää, jonka antenniverkkoa käytetään joukkoviestinnän välittämiseen kiinteistössä käyttäjien päätelaitteisiin.

Televisio-ohjelmien siirtovelvoite on määritetty sähköisen viestinnän palveluja käsittelevässä laissa (2014/917). Käytännössä siirtovelvoite tarkoittaa sitä, että sisäverkon haltijan tai omistajan on selvitettävä mitä Yleisradio Oy:n ohjelmistoja, niin televisio- kuin radio-ohjelmistoja, kiinteistön sijaintikunnassa on tarjolla ja tämän jälkeen sen on huolehdittava siitä, että nämä ohjelmistot ovat sisäverkossa käytettävissä. Asunto-osakeyhtiön, kiinteistöosakeyhtiön tai muun niihin verrattavan yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjän on varmistettava se, että siirtovelvoitteen alaiset ohjelmistot pystytään välittämään kiinteistön sisäverkossa. Sisäverkkoa on tarvittaessa kunnostettava siten, että siirtovelvoitteen alaisten ohjelmistojen välittäminen on mahdollista.  

Yleisradio Oy:n julkisen palvelun televisio-ohjelmistoja ovat Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema & Fem ja Yle TV1 HD, Yle TV2 HD ja Yle Teema & Fem HD ja radio-ohjelmistoja esimerkiksi YLE Radio Suomi ja YLE Puhe sekä alueellisia radio-ohjelmistoja Yleisradio Oy:n maakuntaradiot. Viestintävirasto myönsi ohjelmistotoimiluvat yleisen edun televisiotoimintaan myös MTV Sisällöt Oy:lle ja Brilliance Communications Oy:lle tämän vuoden alusta alkaen. Päätösten johdosta MTV3- ja AlfaTV-kanavien näkyvyysalue laajeni kattamaan koko Suomen.

Antennitaloyhtiössä tarvitaan UHF- ja VHF-antenni

Ylen digi-tv-kanavien (SD) sekä MTV3- ja AlfaTV-kanavien jakelu tapahtuu Digitan UHF-verkon kanavanipussa A, joka kattaa 99,96 prosenttia väestöstä. MTV3-kanava näkyi A-kanavanipussa jo aiemmin, mutta AlfaTV siirtyi A-kanavanippuun toimiluvan muutoksen yhteydessä. Molempien kanavien jakelua täydennetään katvealueilla satelliitin avulla siten, että niiden näkyvyysalue kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Ylen HD-kanavien jakelu tapahtuu DNA:n VHF-antenniverkossa, jonka peittoalue on tällä hetkellä noin 85% Suomen väestöstä. Näin ollen antennitaloyhtiöissä, jotka sijaitsevat DNA:n VHF-verkon näkyvyysalueella, on taloyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden velvollisuus varmistaa myös Ylen HD-kanavien näkyvyys asukkaille. Kiinteistön antennien kunto tarkastetaan, suoritetaan tarvittaessa VHF-antennin uudelleensuuntaus tai asennetaan uusi antenni. Myös kiinteistön päävahvistinkeskus on tarkastettava ja tarvittaessa uusittava sellaiseksi, joka mahdollistaa myös VHF-kanavien vastaanoton. Osa vanhoista vahvistimista voi olla siirtokapasiteetiltaan rajoittuneita, eivätkä ne mahdollista kaikkien UHF-kanavien välittämistä asuntoihin.  

Lisätietoja UHF- ja VHF-antenniasennuksesta löytyy SANT ry:n antenniohjeistussivuilta. Alueelliset olosuhteet tuntevat ja pätevöityneet SANT ry:n jäsenantenniurakoitsijat löytyvät jäsenhaun kautta.  

Linkkejä:

Viestintäviraston tiedote liittyen MTV3- ja AlfaTV:n ohjelmistolupamuutoksesta, 7.12.2017

Viestintäviraston tiedote; Velvollisuus ohjelmistopalvelujen siirtämiseen

Mitä julkinen palvelu tarkoittaa (Yle:n tiedote 5.1.2015)

 


8.3.2018