Televisio nyt ja tulevaisuudessa. (kuva: Kari Ericsson Sony Oy)

Television tulevaisuus esillä kevätinfossa

Television tulevaisuudesta on vaikea puhua katsomatta tv-vastaanottimien menneisyyteen, totesi teknologiapäällikkö Kari Ericsson Sony Oy:ltä. Television ruutukoko tulee jatkossa edelleen kasvamaan. Ultra HD (UHD) -televisioiden yleistymiseen vaikuttaa myös se, onko tulevaisuudessa 4K/UHD -lähetyksiä maanpäällisessä verkossa. TV-lähetyksiä katsotaan jatkossa entistä enemmän myös netin kautta.  

SANT ry:n kevätinfo pidettiin Hyvinkäällä 18.4.2018. Paikalla oli noin 30 jäsenyritysten edustajaa. Infossa oli esillä televisiolaitteiden tulevaisuus. Teknologiapäällikkö Kari Ericsson Sony Oy:ltä kertoi televisiolaitteiden kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä. Ericsson totesi, että television tulevaisuudesta on vaikea puhua katsomatta tv-vastaanottimien menneisyyteen. Ensimmäiset tv-vastaanotin otettiin käyttöön Saksassa vuonna 1934. Ensimmäinen tv-lähetys antennin kautta tapahtui Suomessa vuonna 1955. Väri-tv-lähetykset käynnistyivät vuonna 1969. Analogiset lähetykset päättyivät Suomessa antenni-tv:ssä vuonna 2007, jolloin siirryttiin antenni-tv:ssä pelkästään DVB-T-jakelutekniikkaan.

Teräväpiirtopalvelut käynnistyivät 2010-luvulla, jolloin otettiin käyttöön laajemmin antenni-tv-jakelussa T2-tekniikka. Sonyn tv-mallistossa on ollut pelkästään T2-vastaanottimia vuodesta 2012 alkaen. Suomessa T2-vastaanotin on tarkoittanut samaa kuin, että HD-palvelut ovat olleet mahdollisia. HDTV-palveluja on tarjolla nykyisin sekä VHF- että UHF-verkossa. TV-alalla on tehty päätös siirtyä antenni-tv:ssä pelkästään T2-jakeluun 1.4.2020 alkaen. Onko kaikilla antenni-kotitalouksilla valmius vastaanottaa T2-lähetyksiä tällöin? Laskelmien mukaan seuraavan 2 vuoden aikana tv-vastaanottimien uusintatarve on jopa 800 000 kpl, totesi Kari Ericsson.

Tulevaisuus

Television ruutukoko tulee jatkossa edelleen kasvamaan. Ultra HD (UHD) -televisioiden yleistymiseen vaikuttaa myös se, onko tulevaisuudessa 4K/UHD -lähetyksiä maanpäällisessä verkossa. TV-lähetyksiä katsotaan jatkossa entistä enemmän myös netin kautta. Näin ollen televisio on tarvetta liittää sekä antenniverkkoon että nettiin. Ohjelmien tallennustarve laitetasolla näyttäisi olevan vähenemässä. Väestön vanhetessa ’ruutuaika’ lisääntyy. Nuorempi väestönosa käyttää enemmän nettipalveluja ’pienemmiltä ruuduilta’, totesi Ericsson lopuksi.

SANT ry:n kevätinfossa oli esillä myös Digita Oy:n ja DNA Oyj:n antenni-tv-tilannekatsaukset. Lisäksi esiteltiin SANT ry:n jäsenkyselyn yhteenveto "Mitä palveluja liitolta tulevaisuudessa tarvitaan?" sekä tarkasteltiin voimaan astuvan EU:n tietosuojalain vaatimuksia. Kevätinfon luentomateriaaliin voi tutustua tarkemmin SANT ry:n jäsensivuilla


 

20.4.2018