Vinkki HD-antennivastaan varmistamiseksi! (lähde: Viestintäviraston esite "Televisiot kuntoon vuotta 2020 varten)"

Kahdella antennilla koko antenni-tv:n tarjonta

Antenni-tv-verkkojen koko ohjelmistotarjonnan vastaanottamiseksi tarvitaan sekä UHF- että VHF-antenni, joiden asentamisessa on huomioitava Viestintäviraston määräyksen 65 vaatimukset. Asianmukaisella antenniratkaisulla varmistetaan häiriötön tv-vastaanotto.

Suomen antennitelevisioverkoissa siirrytään 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa, joka mahdollistaa teräväpiirtolähetykset (HD) sekä runsaamman kanavatarjonnan. Viestintäviraston ”Televisiot kuntoon vuotta 2020 varten” -kampanja on käynnissä ja jatkuu aina kevääseen 2020 saakka. Viestinnällä pyritään aktivoimaan antenni-tv-kotitalouksia varmistamaan ajoissa, että heidän televisiovastaanottimensa ovat DVB-T2-kelpoisia. Tutkimusten mukaan Suomessa on vielä jopa noin 50 % antenni-tv-kotitalouksista varustettuina perinteisillä DVB-T-vastaanottimilla (lähde: Finnpanelin TV-mittaripaneeli ja TV-taloudet Suomessa -tutkimus).

Antennien kunto tarvetta tarkistaa ajoittain

T2-lähetyksiä välitetään Suomessa kahdessa verkossa eli Digita Oy:n operoimassa UHF-verkossa ja DNA Oyj:n operoimassa VHF-verkossa. Antenni-tv-verkkojen koko ohjelmistotarjonnan vastaanottamiseksi tarvitaan sekä UHF- että VHF-antenni, joiden asentamisessa on huomioitava Viestintäviraston määräyksen 65 vaatimukset. Asianmukaisella antenniratkaisulla varmistetaan häiriötön tv-vastaanotto. Vaikka antennien käyttöikä on pitkä, voi antenni tai sen kaapelointi vaurioitua myrskyissä ja talven lumikuormissa. Myös antenni-tv-jakelussa on tapahtunut kuluneina vuosina isoja taajuusmuutoksia ja lähettimien paikat ja voimakkuudet ovat myös saattaneet muuttua. Jos häiriöitä ilmenee tai osa kanavista puuttuu, on syytä ottaa yhteyttä alueen pätevään antenniurakoitsijaan!

Lisätietoa antennijakelusta ja antenniasennuksesta:

Pientalon antenniopas 2017, SANT ry

Viestintäviraston antenniesite, Onko katollasi kunnon tv-antenni (6/2018)

Viestintäviraston esite, Televisiot kuntoon vuotta 2020 varten (6/2018)


 

12.6.2018