Monipalveluverkot -pikaopas uudisrakentajalle ja kunnostajalle

Monipalveluverkot -pikaopas ohjeistaa tiivistetysti antenniverkon ja sisäjohtoverkon suunnittelun ja toteutuksen.

Asuinkiinteistöjen tietoliikenne- ja viestintäratkaisuja esittelevästä monipalveluverkko-oppaasta on ilmestynyt helppolukuinen, päivitetty tiivistelmä.

Kiinteistön monipalveluverkko koostuu nykyaikaisesta antenniverkosta ja sisäjohtoverkosta, jotka mahdollistavat kaikkien tietoliikenne- ja viestintäpalveluiden välittämisen nopeasti ja luotettavasti. Nykyaikainen antenniverkko on tähtimäinen tv-jakelujärjestelmä, joka mahdollistaa DVB -palvelujen välityksen maanpäällisestä verkosta, satelliitista tai kaapelitelevisioverkosta kiinteistön kaikkiin huoneistoihin. Sisäjohtoverkko koostuu yleiskaapeloinnista ja kuitukaapeloinnista (nousukaapelointi). Huoneiston asuinhuoneet kattava yleiskaapelointi mahdollistaa jopa yli 100 Mbit/s laajakaistayhteydet.

Monipalveluverkon suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin rakentamisen tai remontoinnin alkuvaiheessa. Uudisrakentamisen lisäksi kiinteistön sisäjohtoverkon uusimista kannattaa harkita esimerkiksi sähkö- ,putki- tai julkisivuremontin yhteydessä, sillä vanhojen kiinteistöjen vanhat puhelinjohdot eivät riitä nopeiden tietoliikenneyhteyksien välittämiseen. Vanhan ketjumaisen antenniverkon kunnostus tai laajennus ei ole yleensä suositeltavaa, vaan vanha verkko kannattaa uudistaa.

Asuinkiinteistojen monipalveluverkkojen pikaopas on tiivistelmä aiemmin julkaistusta laajemmasta oppaasta.
   

(Opas on korvattu vuonna 2014 julkaistulla Asuinkiinteistön tietoliikenneverkon uudistaminen -oppaalla.)

15.4.2010