Taajuusmuutokset ovat edenneet suunnitellusti


Digitan UHF-verkon taajuusmuutokset käynnistyivät viime vuonna Pohjois-Suomesta. Seuraavaksi yhteisantennijärjestelmiä viritetään uusille taajuuksille Savon, Etelä-Karjalan ja Itä-Uudenmaan alueilla.

 

Viestintäviraston Oulun seudun antenniurakoitsijoille tekemän kyselyn mukaan Pohjois-Pohjanmaalla lähes kaikkien alueen yhteisantennikiinteistöjen vahvistimet onnistuttiin virittämään ongelmitta uudelle taajuusalueelle ennen vanhan taajuuden lähetyksen päättymistä. Oulussa rinnakkaislähetykset olivat käynnissä 5.11. - 15.12.2015 välisen ajan.

Lähes kaikilla vastaajilla työt ajoittuivat tasaisesti rinnakkaislähetysten kestoajalle, mutta kyselyn toteuttaneen Viestintäviraston taajuushallinnon projektikoordinaattori Tiina Aaltosen mukaan yksi urakoitsija oli ilmeisesti kerännyt etukäteen yritykselleen niin ison tilauskannan, että sen loppuun hoitaminen aiheutti huolta. Kokonaisuudessaan urakasta suoriuduttiin kuitenkin varsin mallikkaasti.

– Kuluttajapalautteenkaan perusteella ei voi sanoa, että suurempia ongelmia olisi ollut, Aaltonen kertoo.

Sekä Viestintävirasto, Satelliitti- ja antenniliitto että Digita tiedottivat paikallisille taloyhtiöille syksyllä yhdessä Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton kanssa, että taloyhtiöiden kannattaisi varautua hyvissä ajoin yhteisantennijärjestelmiin vaadittaviin muutostöihin kutsumalla antenniurakoitsija paikalle tarkastamaan laitteet ennen taajuusmuutosten käynnistymistä. Tästä huolimatta antennijärjestelmä tarkistettiin ennakkoon vain 22 prosentissa kohteista.

Seuraavaksi taajuusmuutostyöt jatkuvat Savon, Itä-Uudenmaan ja Etelä-Karjalan alueilla. Kuopion alueella rinnakkaislähetyksen käynnistyvät viikolla 14 ja Itä-Uudellamaalla viikolla 16. Lappeenrannan seudulla Joutsenon päälähetysaseman muutostyöt käynnistyvät 28.4.

Jo tehtyjen taajuusmuutosurakoiden sujumisesta ja pohjoisen kokemuksista kerrotaan lisää maaliskuun Sähkömaailma-lehdessä.

 

SANT:n alueelliset taajuusmuutostiedotteet:

Etelä-Karjala
Itä-Uusimaa
Pohjois-Savo

 

9.3.2016