Espoon ja Fiskarsin päälähettimien muutokset käynnistyvät syyskuussa

Joissakin tapauksissa taajuusmuutos saattaa edellyttää myös antennin uudistamista tai uudelleensuuntausta.

Espoon ja Fiskarsin päälähetysasemilla tehdään antennitelevisioverkon taajuusmuutoksia 5.9.2016 alkavalla viikolla (viikko 36). Samanaikaisesti tehdään muutostöitä myös osalla alueen täytelähetinasemia. Muutosten yhteydessä tv-lähetyksissä esiintyy kahden - kolmen päivän aikana muutaman tunnin katkoksia. Muutosten jälkeen on yhteisantennikiinteistöissä viritettävä uudet taajuudet antennijärjestelmän päävahvistimeen. Osassa päälähetinasemien kanavista on rinnakkaislähetys, jolloin vanha ja uusi taajuus toimivat samanaikaisesti siirtymäajan.

Espoossa sijaitsevan päälähetysaseman peittoalueella asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä Porvoosta Tammisaareen mukaan lukien pääkaupunkiseutu. Näistä arviolta noin puolet vastaanottaa tv-lähetyksiä antenniverkon kautta. Taajuusmuutokset koskevat Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa. Muutokset eivät koske kaapelitelevisioverkkoa eivätkä DNA:n operoimaa VHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa.

Taajuusmuutosten vuoksi yhteisantennijärjestelmiin on viritettävä uudet lähetystaajuudet niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tämän vuoksi yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden kannattaa olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan jo nyt, mikäli antennijärjestelmää ei ole pitkään aikaan kunnostettu.

Espoon päälähetinaseman kanavanippujen D, E ja H taajuudet muuttuvat. Kanavanipuissa A, B ja C ei tapahdu taajuusmuutoksia. Kanavanipun E rinnakkaislähetysaika on 8.9-10.10.2016. Kanavanipussa D on maksullisia T2-kanavia kuten Viasatin kanavia, Eurosport 2, National Geographic Channel ja MTV Sport2. E-kanavanipussa ovat mm. Vitonen, Kutonen, JIM, Discovery ja Eurosport 1 -kanavat. H-kanavanipussa on T2-kanavat Alfatv HD ja Estradi HD.

Fiskarsin päälähetinaseman kanavaniput B ja E muuttuvat. Kanavanipun B ja E rinnakkaislähetysaika on 8.9-26.9.2016. Kanavanipussa B ovat mm. MTV3, Nelonen, SUB ja Liv -kanavat sekä maksulliset MAX, MTV Leffa ja MTV Nappula.

Lähetinasemakohtaiset aikataulut sekä tiedot rinnakkaislähetyksistä ja lähetyskatkoksista löytyvät Digitan verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi. Huomioi, että suunnitelmiin saattaa tulla muutoksia.

Lähde: Viestintäviraston tiedote 6.6.2016.

Pääakaupunkiseudun ja Uudenmaan pätevät SANT-urakoitsijat löydät hakupalvelumme kautta.

Tiedote Fiskarsin päähettimen muutoksesta (SANT ry/11.8.2016).

Raseborgs meddelande (SANT ry/11.8.2016)

 


11.8.2016